Kerst-tulbandcake met kwarkIMG_7757

 

Met kerst een kerst-tulbandcake met kwark maken is bij ons een echte familietraditie. Er heerst stiekem altijd een strijd wie dit jaar de tulband gaat maken. We hebben het dan over de tulband volgens recept van Opa, daar valt ook niet over te twisten! Meestal is het mijn zus die zich nu al een aantal jaren op rij erg lief en enthousiast wijdt aan deze klus. Ik doe af en toe een poging om ook mee te doen in de race, maar ook dit jaar wist ik deze taak helaas niet te veroveren. Gelukkig blijft er nog genoeg lekkers over: ik mag niet klagen. Bovendien zou het niet erg LaSanne zijn, als ik niet stiekem toch een tulband zou maken, maar dan volgens mijn eigen recept. En dat wil ik graag met jullie delen, want al zeg ik het zelf: dit is echt Christmas-foodporn ;) Een vleugje Amaretto, limoen, een luchtige en toch romige volle cake: maak me gek!

Dit heb je nodig voor het deeg:

  • 300 ml kwark
  • 200 gr boter
  • 1 ei
  • 500 bloem
  • 75 gr suiker
  • 1 zakje gist (7 gr)

Voor de vulling:

  • 150 a 200 gr rozijnen
  • 100 ml amaretto
  • 2 limoenen
  • 1 bakje gesuikerde/gekonfijte sinaasappelstukjes

Voor het glazuur/versiering:

  • 50 gr geschaafde amandelen
  • suikerfiguurtjes (hoeft natuurlijk niet perse)
  • 200 gr poedersuiker

Bereiding:

Doe de kwark, het ei en de boter in het blik van de broodbakmachine. Doe de bloem, suiker en gist erop en zet de machine aan op het programma ‘deeg maken’. Na circa 1,5u is je deeg dan klaar voor verder gebruik, zó handig. Mocht je geen broodbakmachine hebben, dan doe je de genoemde ingrediënten in een kom en mix je het met de mixer of met je handen door elkaar en vorm je er een mooi deeg van. Kneed lekker door. Laat het daarna zeker een uur rusten/rijzen in de kom, onder een schone theedoek, op een tochtvrije plek in huis. Kneed het deeg dan nogmaals door en laat nog eens een half uur rusten.

Ondertussen laat je de rozijnen in de amaretto wellen en rasp je de schil van de beide limoenen. Vet een tulbandvorm in met boter en zet apart. Verwarm de oven voor op 180 C. Je kunt ook alvast het amandelschaafsel roosteren die je later als garnering gebruikt.

Als het deeg klaar is, haal je het uit de machine of kom en leg je het op een schoon werkvlak. Kneed nu de rozijnen, de gekonfijte sinaasappels en het limoenrasp erdoor. Zorg dat de vulling mooi verdeeld is in het deeg. Die het deeg in de tulbandvorm en dek af met een theedoek. Laat het deeg zo nog een half uurtje met rust zodat het weer wat rijst. Dan gaat de tulband de oven in, in 35 á 40 minuten is deze goudbruin en gaar. En je keuken ruikt zooo heerlijk!

Haal de cake gelijk uit de vorm en laat op een rooster afkoelen. Voorzichtig met het keren: hete cake breekt snel. Maak de glazuur van het poedersuiker, limoensap en eventueel een drup Amaretto. Net hoe dik of dun je het glazuur wilt hebben. Als de cake afgekoeld is, besprenkel je er het glazuur en amandelschaafsel over. Met het glazuur kun je ook de suikerfiguurtjes makkelijk vastplakken aan de rand van de cake.

Variatietip:

Gebruik andere soorten gekonfijt fruit, denk aan die rode en groene vruchtjes. Ik vind zelf alleen de sinaasappeltjes lekker, maar ik zou zeggen: leef je uit ;) Fijngehakte noten doen het denk ik ook erg goed en andere drank om de rozijnen in te laten wellen, denk aan rum.

Bereidingstijd: 2,5u

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.