Zondag bakdag: Cake

 

Zondag bakdag: Cake

Zondag bakdag: tijd voor cake! Ik heb het wel eens eerder laten vallen: op de één of andere manier lukte het me telkens niet om een fijne luchtige en goede cake te bakken. Gewoon zo’n doodnormale cake. Ik dacht dat ik nooit precies genoeg was in het afwegen van de ingrediënten, maar heb nu de ontdekking gedaan: mijn cake werd nooit zo mooi luchtig en licht doordat ik enthousiast lucht in de eieren klopte in plaats van in de boter. Want dat is de truc: de boter lang mixen/kloppen tot het bijna wit geworden is en in hoeveelheid is toegenomen. Het is echt toveren met boter dus… Tja, en als je dan eindelijk de truc door hebt, begint de pret pas echt: variëren met de ingrediënten. Kwark toevoegen bijvoorbeeld, én verschillende soorten vulling.

De basis

Voor een basic cake heb je bloem, suiker, boter en eieren nodig. En dan overal dezelfde hoeveelheid van: dus 100 gr bloem, 100 gr suiker, 100 gr boter en 100 gr eieren. Een gemiddeld ei weegt 50 gr, dus je hebt 2 eieren nodig. Ik heb trouwens (zoals altijd) speltmeel gebruikt. Ik vind de hoeveelheid met overal 100 gr van, niet voldoende en hou voor een kleine cake 200 gr per ingrediënt aan. Het is trouwens belangrijk dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal de eieren en boter dus tijdig uit de koelkast.

Wil je wat ‘sjeu’ aan je cakebeslag geven, voeg dan vanillesuiker (1 of 2 zakjes) toe en pas de hoeveelheid gewone suiker hierop aan. Geraspte schil van een citroen of sinaasappel geeft ook een fijne en frisse touch.

Aan de slag: Verwarm de oven voor op 160 C en vet een cakevorm in met boter en bestrooi licht met bloem. Doe de boter in een beslagkom en mix het met de handmixer minstens 5 minuten goed door. De boter wordt lichter, bijna wit, en lijkt in hoeveelheid toe te nemen. Nu is het de truc om de overige ingrediënten toe te voegen zonder alle luchtigheid uit de boter te kloppen. Je voegt dus eerst de suiker toe, maar mixt dit niet te lang door. Alleen tot het punt dat de suiker en boter vermengd zijn. Klop de eieren in een apart kommetje even los en voeg eerst de helft ervan aan het beslag toe. Mix kort door elkaar tot het ei is opgenomen, en voeg dan in twee keer de rest van het ei toe en mix wederom kort door. En dan nog zo’n cake-trucje: zeef de bloem minstens 2 keer voordat je deze aan het beslag toevoegt. En bovendien: mix het er niet doorheen, maar spatel het rustig door het beslag. Dan is het cakebeslag klaar. Verdeel het in het cakeblik, stijk de bovenkant mooi glad en zet in de oven. In circa 50 minuten is de cake gaar en mooi goudbruin. Prik met een scherp mes of saté-prikker om de gaarheid te controleren. Haal de cake uit de oven, laat 5 minuten in het blik staan en haal het er dan voorzichtig uit. De cake kan nu op een rooster verder afkoelen.

Bereidingstijd: 65 minuten

Variatie: cake met gekarameliseerde walnoot en halva

En dan gelijk een leuke variatie waarbij je het basis-cakebeslag van hierboven gebruikt. Ik heb per ingrediënt wederom 200 gr aangehouden en een kleine ronde taartvorm (20cm). Extra ingrediënten: 2 handjes walnoten, 1 el suiker, klontje boter (circa 50 gr), 1 thl kaneel, 100 gr naturel of vanille halva (te koop bij de Toko).

Verwarm de oven voor op 160 C en vet de taartvorm in met boter en bestrooi licht met bloem. Maak het cakebeslag zoals hierboven beschreven. Zet het beslag even aan de kant. Doe de walnoten, suiker, boter en kaneel in een steelpannetje en laat op een matig vuur warm worden. De boter kan dan smelten en de suiker oplossen. Verdeel de helft van het cakebeslag in de taartvorm en giet de helft van het walnotenmengsel hierover. Brokkel de halva in grove stukken en verdeel ook over de cake en walnoten. Doe dan de rest van het cakebeslag erop, spreid goed uit. En dan de rest van het walnotenmengsel als topping er op. De cake gaat nu de oven in. In 40 a 50 minuten is de cake gaar.

Bereidingstijd: 75 minuten

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.