IMG_4802

Als je (bijna) elke dag kookt, kan het zo fijn zijn om af en toe eens bij je familie of vrienden aan te schuiven voor het eten of om uit eten te gaan. Niet zelf nadenken over wat je gaat koken, eens niet de boodschappen doen en al helemaal niet zelf de tafel afruimen en de vaatwasser inruimen… En zo was ik vorige week bij moeders thuis. Maar nu was ik even niet degene die een keertje niet hoefde te koken, maar zij. Ze had het even nodig om verwend te worden met een lichte en gezonde maaltijd. En voor mij was dit een goede gelegenheid om in een Nederlandse supermarkt boodschappen te doen (de ‘Ap’ is toch echt wel mooier en fijner dan ‘mijn’ Duitse super, ook al kan ik daar altijd prima boodschappen doen). Gelijk een voorraadje beschuit, hagelslag en goede koffie ingeslagen ;) En ik kwam regenboog-wortels tegen. Hoe vrolijk ziet dat er uit in je maaltijd?!

Dit heb je nodig voor 3 á 4 personen:

  • circa 10 kleine (regenboog-)wortels
  • een stuk pompoen (hoeveelheid naar wens)
  • 2 uien
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 stuks steranijs
  • 1 thl gemalen gember
  • 1 thl gemalen kurkuma
  • 1 thl paprikapoeder
  • zout & peper
  • handje gedroogde abrikozen
  • couscous (portie afstemmen op aantal personen en eetlust)
  • klein plukje saffraan
  • halve liter groentebouillon
  • klontje boter
  • harissa-pasta
  • handje verse peterselie
  • sap van een halve citroen
  • evt wat eetlepels yoghurt

Variatietip: Groenten die ook lekker hierbij zijn, zijn pastinaak, knolselderij, courgette of paprika. Ik maakte bij dit gerecht couscous. Maar spelt, bulgur, rijst, kikkererwten of linzen kunnen hier ook prima bij gegeten worden.

Verwarm de oven voor op 180C. Maak de wortels, pompoen en uien schoon en snijd in stukjes. Doe deze dan samen met de kaneel, laurier, steranijs, gember, kurkuma, paprikapoeder in een pan. Voeg dan water toe (de groenten moeten net niet onder staan) en breng aan de kook. Als de kook er even overheen is geweest, giet je het water af en doe je de groente in een ovenschaal, samen met de kruiden en de in stukjes gesneden abrikozen. Bestrooi met flink zout & peper. De schaal gaat nu de oven in zodat de groenten verder kunnen garen en kunnen roosteren. Dit duurt circa 15 á 20 minuten.

aKook dan de couscous. Doe de hete bouillon (die gekookt heeft) in een kom, voeg de couscous en saffraan toe en dek de kom af met bijvoorbeeld een bord. Check de aanwijzingen op de verpakking van de couscous voor de hoeveelheid water (in dit geval bouillon) t.o.v. de hoeveelheid couscous. Waarschijnlijk is na circa 5 minuten de couscous gaar en al het vocht opgenomen. Roer met een lepel de couscous los en voeg het klontje boter toe en roer er doorheen.

Dan het serveren: schep de couscous op een mooie schaal. Schep hier de geroosterde groenten op, besprenkel met het citroensap, eventueel wat lepels yoghurt en fijngesneden peterselie. De harissa-pasta kan erg pittig zijn. Dit serveerde ik er daarom apart bij.

Eetsmakelijk!

Bereidingstijd: 40 min

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.