https://www.lasanne.nl/recepten/zoet-kaneelbrood/

Een heel fijn recept, uit de tijd dat ik nog in Oldenburg woonde, is deze voor zoet kaneelbrood. In Duitsland ga je namelijk op zaterdagochtend naar de bakker om verse broodjes te halen voor het ontbijt. Er zijn dus ook heel veel fijne bakkerszaakjes te vinden. Denk daar de heerlijke geur bij die ’s ochtends uit zo’n bakkerswinkel komt en het ultieme weekend- en vakantiegevoel komt naar boven. En zo heb ik de echte ‘zimt-schnecken’ (letter vertaald: kaneel-slakken) leren kennen en bedacht ik een eigen variant. Ik heb ervoor gekozen om een groot brood te maken, omdat dat er zo mooi uitziet. Vers uit de oven is dit brood het allerlekkerste (en die geur in de keuken! O man!). Erg houdbaar is het brood helaas niet, het wordt redelijk snel droog. Maak dit brood dus wanneer je het na het bakken vrijwel direct op kunt eten.

https://www.lasanne.nl/recepten/zoet-kaneelbrood/

Deze ingrediënten heb je nodig voor zoet kaneelbrood:

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 5 el olijfolie
  • 1 ei
  • 500 gr bloem
  • 7 gr gedroogde gist (1 zakje)
  • 50 + 80 gr suiker (2 porties dus)
  • een snuf zout
  • 2 el kaneel
  • 100 gr zeer zachte boter

Met de broodbakmachine: doe eerst de melk, het water, het ei en de olijfolie in het bakblik. Daarop doe je de bloem, gist in het ene hoekje, de 50 grams-portie suiker in een ander hoekje, de snuf zout in een derde hoek. Gist, suiker en zout mogen elkaar niet raken. Kies het menu van de machine voor deeg kneden en zet ‘m aan. Mijn broodbakmachine maakt het deeg helemaal af tot het punt van bakken. Dus het rusten en rijzen zit al bij dit menu in, erg handig. Dit programma duurt bij mij circa 1,5 uur. Ga nu verder bij *.

Zonder broodbakmachine: doe eerst de droge ingrediënten (bloem, gist, de 50 grams-portie suiker en de snuf zout) bij elkaar in een ruime kom. Voeg dan de vloeistoffen (water, melk, olie en het ei) toe en kneed van binnenuit. Neem telkens een beetje bloem erbij en kom zo tot een mooi deeg. Kneed circa 5 á 10 minuten stevig door. Doe de deegbal in de kom en dek af met een schone theedoek. Laat op een tochtvrije plek circa 30 á 40 minuten rijzen. Hierna druk je de lucht in enkele seconden uit het deeg en ga je verder zoals hieronder beschreven.

* Verwarm de oven voor op 170C. Leg het deeg op een schoon en met bloem bestoven werkvlak. Rol het deeg dun uit met behulp van een deegroller. Meng de overige 80 gr suiker met de kaneel. Bestrijk het deeg met de boter en strooi er drie vierde van het suikerkaneel-mengsel overheen. Rol het deeg nu als een soort pannenkoek op en snijd in de lengte helemaal doormidden (zie foto boven links). Daarna draai je de twee strengen om elkaar heen, met de opengesneden kant naar boven. Maak een ring van het deeg en leg de uiteinden mooi in elkaar (foto boven rechts). Verdeel dan het restant suikerkaneel-mengsel erover en nu kan het brood de oven in.

Bak het brood in circa 35 min gaar. Test de gaarheid door onder de bakplaat te kloppen. Klinkt het hol, dan is het gaar. Ik zag dat tijdens het bakken erg veel boter uit het brood was gelopen. Ik heb dit er voor de laatste 10 minuten afgegoten. Omdat bij mij, zoals vermeld, het brood snel droog werd, zou ik de volgende keer de boter die tijdens het bakken eruit loopt, opvangen en na het bakken over het brood besprenkelen. Zoals gezegd is dit brood het allerlekkerste als deze vers uit de oven komt. Natuurlijk even af laten koelen, maar zeker lauwwarm opeten.

Variatie / decoratie: Je kunt ook nog een dik glazuur maken van poedersuiker en wat water en dit over het brood besprenkelen voor een feestelijk effect. Dit brood lijkt me ook erg lekker met wat frambozen: prak deze fijn en verdeel over de deeglap voordat je ‘m oprolt. Of geraspte appel, of peer, of rozijntjes…

https://www.lasanne.nl/recepten/zoet-kaneelbrood/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.