IMG_3158

Om dit nieuwe foodblog van de nodige content te voorzien, heb ik me voorgenomen om mezelf op culinair gebied wat uit te dagen: gewoon maar eens aan de slag met recepten die ik niet zo snel zou maken of waar ik nooit aan toe kom. Zo ben ik de keuken in gegaan om zelf ijs te gaan maken! Ik kan het iedereen aanraden om het echt eens uit te proberen: de mogelijkheden zijn eindeloos en zelfgemaakt ijs is zó heerlijk! Bovendien zul je zeker weten een goede indruk maken als je gaat koken voor je gasten :)

Ik ben zelf erg kieskeurig als het op ijs aan komt: de ‘gewone’ smaken zoals vanille, naturel yoghurt (Froyo!), kokos, kaneel of citroen vind ik in de zomer erg lekker. Maar wanneer de bolletjes ijs worden gemixt, of er  wordt van alles aan toe gevoegd (zoals ik dat zelf ‘kermis’ noem: vruchtjes, saus, slagroom, etc.), dan sla ik het ijsje maar al te graag over. Van m’n lieve moeder kreeg ik veel te lang geleden een ijsmachine die ik helaas nooit in gebruik nam. Tijd om het apparaat eens uit de doos te halen en op internet en in mijn kookboeken op zoek te gaan naar basis- en beginnersrecepten. Ik ben aan de slag gegaan met drie varianten: een basisrecept volgens Jamie Oliver, uitgaande van custard.

Daarnaast maakte ik een variant op basis van geitenmelk. IJs van geitenmelk ken ik van mijn vakanties op Texel. Geitenmelk heeft van nature een lekker zoetige smaak en dit leek mij daarom een goede basis voor heerlijk ijs. De derde variant ijs is Froyo: Frozen Yoghurt.

Dus aan de slag! De tips en recepten waren goed bruikbaar (wil je weten welke ik gebruikt heb? Laat dan even een berichtje achter). De ijsmachine liet het echter afweten: het custardmengsel (a.h.v. het recept van Jamie) werd niet dikker en het ging ook niet een klein beetje op ijs lijken. Het geitenmelkmengsel heb ik in de vriezer tot ijs laten worden (om het half uur doorroeren om de kristallen tegen te gaan). Het bakje met custard heb ik er later maar naast gezet. Voor de Froyo heb ik de yoghurt eerst uit laten hangen tot zogenoemde hangop, zodat het meeste vocht eruit ging, dit is bevorderlijk voor een goede ijsvorming. Ook voor dit bakje heb ik de vriezer het werk laten doen (incl. regelmatig doorroeren). De eerste twee mengsels werden vanille-ijs. Door de yoghurt voor de Froyo heb ik gemalen kokos en kleine stukjes perzik geroerd.

IMG_3141 IMG_3139 IMG_3134

Het resultaat: de volgende ochtend was het ijs natuurlijk veel te hard geworden in mijn fanatieke vriezer. Maar na een uurtje op het aanrecht, was het heerlijk en zeer goed eetbaar ijs geworden. Wel zijn de drie varianten voor verbetering vatbaar: er zitten toch teveel ijskristallen in. Dit kan komen door te weinig doorroeren of door de verhouding van room, vet en suiker. Wordt dus zeker vervolgd…

11-08-2015: Op verzoek hierbij de recepten waarbij ik het normale vanille-ijs en de ijs met de geitenmelk heb gemaakt. 

Jamie Oliver gaat uit van 500 ml melk, 550 ml slagroom, 6 el suiker, 1 vanillestokje en 8 eierdooiers. Het ijs met de geitenmelk heb ik met een iets andere samenstelling gemaakt: 500 ml geitenmelk, 100 gr suiker, een half vanillestokje en 4 eierdooiers.

De werkwijze was verder hetzelfde en is als volgt: breng de melk met daarin het opengesneden vanillestokje, in een pan aan de kook. Roer in een schaal de eierdooiers met de suiker los tot een romig mengsel. Als de melk goed heet is, schep je telkens een soeplepel ervan bij het eimengsel. Blijf goed doorroeren/mixen en giet er telkens meer melk bij. Doe dit niet te snel, het kan anders gaan schiften. Als alle melk door het eimengsel gemixt is, giet je het terug in de pan en breng je het langzaam aan de kook. Laat het inkoken tot een mooie custard ontstaan is. Laat de custard afkoelen en doe in de ijsmachine om het tot een mooie soepele ijsmassa te laten draaien. Zie hiervoor ook de instructies van de ijsmachine. Ook zonder ijsmachine kun je prima ijs maken: verdeel de custard over het liefst platte, brede en afsluitbare bakjes en zet in de vriezer. Roer elke 30 á 60 min goed door om kristalvorming te voorkomen. Doe dit ca. 4 uur lang en laat het daarna nog een aantal uren in de vriezer staan.

 

3 thoughts on “Zelf ijs maken, een project op zich…

  1. Hallo,

    Ik heb twee lieve melkgeitjes en dus heel veel geitenmelk. Ik ben wel geïnteresseerd in het recept voor ijs van geitenmelk.

    Alvast bedankt

    1. Hallo Nele, bedankt voor je reactie! Wat leuk dat je zelf geiten hebt en van hun melk ijs wilt maken! Ik heb onder het artikel het recept voor je bijgewerkt. Ik hoop dat je ermee uit de voeten kunt en het ijs goed lukt. Mocht je nog vragen hebben, laat het me dan gerust weten. Veel plezier met het maken en geniet van het resultaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.