Zelf bonbons maken
Zelf bonbons maken

Leuk projectje voor het weekend: zelf bonbons maken! Dat klinkt misschien ingewikkeld, of als een tijdrovende klus, maar je kunt het jezelf zo makkelijk of moeilijk mogelijk maken. Varieer er lekker op los. Qua soorten chocolade en vulling, zijn de mogelijkheden oneindig! Ik kan op elk moment van de dag wel chocola eten. Zelf bonbons maken die redelijk verantwoord zijn, is dus voor mij een uitkomst. En onder verantwoord versta ik: geen suiker toevoegen en kiezen voor goede, fair trade, extra pure chocolade. Eerder maakte ik al deze bonbons die ik met de hand rolde. Deze keer gebruikte ik leuke vormpjes!

Ik maakte drie soorten vulling. Voor de ingrediënten geldt: neem zoveel als je zelf lekker vindt en in verhouding. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel bonbons je wilt gaan maken.

Vulling #1:

  • ca. 8 gedroogde dadels
  • 1 á 2 el cacao
  • 1 á 2 el gemalen kaneel

Vulling #2:

  • ca. 8 gedroogde dadels
  • gemalen kokos

Vulling #3:

  • cashewnotencrème*
  • gehakte hazelnoten
  • klein scheutje amaretto (ok, iets minder verantwoord,  zou je ook weg kunnen laten. Is echter wel super lekker…)

*Cashewnotencrème: wat een uitvinding! Vorige week was ik bij de eerste kookworkshop van Anat in Groningen, en we maakten ‘vegan dinnerbites’ waarbij ook deze cashewnotencrème. Echt zó heerlijk en super makkelijk om zelf te maken. Zo maak je het: laat ca. 100 gr ongezouten cashewnoten minstens 2 en maximaal 6 uur in koud water weken. Giet het water af, voeg het rasp van 1 kleine citroen toe en een klein beetje vanille-extract of het merg van een half vanillestokje. Je kunt het beste de keukenmachine gebruiken om er een crème van te draaien, maar met de staafmixer kan het ook. Mocht je de crème te dik vinden, voeg dan (naar smaak) wat citroensap en/of water toe tot je de gewenste dikte bereikt heb. De crème is heerlijk op een broodje, bij bananabread (zoals we bij de workshop hadden), bij cake of als vulling in een taart. Ik gaf er met de gehakte hazelnoten en een scheutje amaretto een twist aan om ze in de bonbons te gebruiken. Echt heerlijk!

Voor de andere twee vullingen geldt: wanneer je van die fijne dikke Medjool-dadels gebruikt, kun je deze direct tot een mousse pureren. Drogere en kleinere dadels, kun je het beste eerst in een bakje met water laten weken, voordat je ze pureert. Na het pureren voeg je per vulling de andere ingrediënten toe. Proef tussendoor en breng verder op smaak. Doe vooral met de kaneel rustig aan. Dit wordt namelijk al snel overheersend.

Zelf bonbons maken Zelf bonbons maken Zelf bonbons maken Zelf bonbons maken

Ik heb 2 bonbon-vormpjes waar ik 30 stuks mee kan maken. Daarvoor gebruikte ik 200 gr pure chocolade. Laat eerst de helft au-bain-marie of in de magnetron, onder regelmatig roeren, smelten. Giet de chocolade in de vormpjes en zorg dat alle kanten van de vorm bedekt zijn. Keer de vorm voorzichtig om zodat de overtollige chocolade eruit kan druipen. Zet de vormpjes in de koelkast zodat de chocola uit kan harden. Ondertussen kun je mooi de vullingen maken. Vul de vormpjes vervolgens met de vulling. Laat de rest van de chocolade smelten en bedek de vulling ermee. Zorg dat de bonbons goed overgoten zijn met chocolade, zodat ze mooi gesloten zijn. Zet gedurende 1 á 2 uur in de koelkast. Als de chocolade helemaal hard is, kun je de bonbons voorzichtig uit de vormpjes drukken en zijn ze klaar.

Ik koos voor extra pure fair trade chocolade, met 75% cacao. Hoe hoger het percentage cacao, des te gezonder de chocolade is. Er zijn ook repen met 90% of zelfs 99% cacao te koop, deze vind ik echter een beetje te heftig qua smaak. Uiteraard kun je ook melkchocolade of witte chocolade nemen, of een mix. En wat nog meer lekker is als vulling? Denk aan chocoladeganache gemaakt met room, vers fruit zoals aardbeien, sinaasappel of stukjes banaan en karamel, grof zeezout of geroosterd sesamzaad. Wees creatief! Ik denk nu bijvoorbeeld ook aan verbrokkelde stukjes Oreo of chocolate-chip-cookies. Bij de eerder genoemde kookworkshop bij Anat, maakten we bonbons met rode bietjes. Dit klinkt wat experimenteel, maar het is echt een top-combinatie (zie ook het recept voor deze te gekke chocoladetaart).

Als je eenmaal ontdekt hebt hoe leuk het is om zelf bonbons te maken, ga je het echt wel vaker doen. Dat geldt in ieder geval voor mij ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.