IMG_5679a

Gekookte worteltjes doen me aan vroeger denken. Ik had er een haat-liefde-verhouding mee: ze zien er vrolijk uit en smaken zoet, maar aan de andere kant kunnen ze ook eentonig zijn. En bovendien aten we ze altijd bij vis, en ik hield niet van vis….  Gelukkig ben ik hier overheen gegroeid: ik eet nu graag vis én worteltjes. En deze combo met sinaasappel: tja, je moet er net even opkomen… des te meer reden om dit recept met jullie te delen. En bovendien: weinig ingrediënten, een super simpele bereiding en groots resultaat.

Ik kookte deze worteltjes voor mij alleen, daarom dus een klein lief pannetje en een kleine portie. Hou per persoon circa 200 gr wortels aan en per twee personen het sap van 1 sinaasappel. Maak de wortels schoon en snijd eventueel wat kleiner. Pers het sap uit de sinaasappel(s) en kook de wortels hierin gaar. Haal de wortels uit de pan, nu kun je het sinaasappelsap in laten koken tot deze wat dikker wordt. Goed om te weten: hoe langer je het laat inkoken, des te sterker wordt de sinaasappelsmaak. Dit kan lekker zijn, maar ook te bitter worden. Ik heb het sap circa 2 minuten in laten koken en daarna ietsje verder laten binden met een klein beetje custardpoeder (maizena kan trouwens ook. Even apart in een kommetje met wat water oplossen, zo krijg je geen klontjes). Het sap wat langer in laten koken en er dan een lepeltje honing aan toevoegen is ook een goede manier. Schep de worteltjes op het bord en schenk er de glacé over. Klaar!

Ik heb deze worteltjes gegeten met pastinaakpuree en uienchutney.

Variatietip: gebruik het sap van mandarijnen, dit smaakt nét even anders (erg lekker). Strooi er eventueel wat fijngesneden verse peterselie over.

Bereidingstijd: 20 min

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.