Wilde paddenstoelen-pakketjes

Wilde paddenstoelen-pakketjes  maakte ik als bijgerechtje bij één van onze kerstdiners (ik had er 3 dit jaar!). Geïnspireerd op een recept van Yotam Ottolenghi uit zijn kookboek ‘Plenty’ gaf ik er natuurlijk mijn LaSanne-draai aan en ik zie nog veel meer variatiemogelijkheden: leuk! Ik heb deze keer een mooie mix van wilde paddenstoelen gebruikt, maar voor een goedkopere versie kunnen kastanje-champignons of gewone champignons ook prima. De kruiden lijken misschien niet zo alledaags, maar zeker de moeite waard om voor om te fietsen/rijden. Maar zoals ik vaker zeg: geef er vooral je eigen draai aan!

Deze ingrediënten heb ik gebruikt:

  • 500 gr gemengde wilde paddenstoelen
  • 2 dikke tenen knoflook
  • 2 handjes fijngesneden verse kervel
  • 1 flinke hand fijngesneden verse dragon
  • 4 el olijfolie
  • 8 el slagroom
  • zout & peper

Met deze hoeveelheid kon ik zeker 15 pakketjes maken. Ik gebruikte daarvoor vellen bakpapier van 10 X 10 cm (een kwart van één standaard vel). Je kunt ook grotere vellen bakpapier gebruiken om zo grotere pakketjes te maken.

Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd of breek de grote paddenstoelen in grove stukken en laat de kleine paddenstoelen heel. Snijd de verse kruiden fijn en pers de tenen knoflook. Mix de paddenstoelen, kruiden en knoflook door elkaar en giet er de olijfolie en slagroom over. Roer dit er doorheen en breng op smaak met zout & peper.

IMG_7874a

Duw een velletje bakpapier in een kommetje en schep hier een deel van de paddenstoelenmix in. Duw de vulling aan en vouw het bakpapier samen. Knip een stukje keuken-bindtouw af en strik dat om het pakketje.  Maak op deze manier ook de andere pakketjes, zet ze bij elkaar op een bakplaat of in een bakvorm. En dan gaan ze nog eventjes de oven in. In 10 á 15 minuten zijn ze klaar!

Bereidingstijd: 30 min

Variatietips: zoals eerder genoemd kun je ook heel goed gewone of kastanjechampignons gebruiken. In het recept van Ottolenghi werden nog jonge aardappeltjes toegevoegd, voor een iets gevulder pakketje. Ik denk dat een gesnipperd bosuitje of kleine prei ook lekker is, of stukjes (voorgekookte) zoete aardappel of pompoen…

2 thoughts on “Wilde paddenstoelen-pakketjes

  1. Hai Sanne,

    Wij hebben deze pakketjes ook al eens gemaakt van Ottolenghi met ricardo erbij.
    Nu hebben we een uitdaging voor kerst, waarin we gerechten willen maken van Nederlandse bodem.
    Kun jij een suggestie geven wat de vervangers kunnen zijn voor de dragon en kervel of zijn deze kruiden ook van Nederlandse bodem?
    En….wat heb je er nog meer bij geserveerd met jouw kerstdiner?

    Graag tot horens.
    Groetjes,
    Angelique Konijn

    1. Hoi Angelique,

      Wat leuk dat je dit gerechtje weer wilt maken deze kerst! Je zou per kruid moeten kijken naar de oorsprong, want tegenwoordig wordt in Nederland zoveel verbouwd. In plaats van kervel en dragon kun je ook voor peterselie, salie, tijm, oregano of marjolein gaan.
      Andere leuke bijgerechtjes zijn blanke stoofperen (met kardemom, vanille en gember), geroosterde uien met walnotentopping (recept is via de zoekbalk te vinden op deze site), tomaten uit de oven met chili en knoflook, gevulde uien van Ottolenghi, en ja zo kan ik nog wel even doorgaan ;)

      Veel plezier met de voorbereidingen van het kerstdiner!

      Groetjes,

      Sanne van LaSanne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.