Altijd weer zonde: dat zielige hompje brood dat overgebleven is en uitgedroogd op het aanrecht blijft liggen. Als je het niet weg wilt gooien, moet je er iets anders mee. Maar ja, wat?

Croutons

Lekker in je salade of soep: croutons. Bovendien veel lekkerder dan die saaie en harde blokjes die je in de supermarkt kunt kopen. Leg het brood op een plank en besprenkel met olijfolie. Je kunt het brood nu kruiden met bijvoorbeeld kerriepoeder, pompoenkruiden of garam masala. Maar ook Provençaalse kruiden en knoflook doen het goed. Rooster de sneetjes brood in een koekenpan tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat afkoelen en snijd in blokjes of reepjes. De croutons kun je prima bewaren in een goed afsluitbaar bakje.

Tips van LaSanne: Wat doe je met oud brood?

Broodkruim

Rooster het brood licht in de broodrooster of koekenpan. Laat afkoelen. Scheur het brood in grove stukken en doe in de keukenmachine. Maal tot alles fijn verkruimeld is. Het is erg lekker om bijvoorbeeld Provençaalse kruiden toe te voegen. Broodkruim kun je het beste in een goed afsluitbaar bakje bewaren.

Wentelteefjes

Ouderwets en o zo lekker! Meng 1 ei met een flinke scheut melk in een diep bord. Laat de sneetjes oud brood zich volzuigen met dit mengsel en bak ze daarna in de koekenpan met een klein scheutje olijfolie of een klontje boter. Wanneer de sneetjes aan beide kanten mooi goudbruin zijn, zijn de wentelteefjes klaar. Nu nog even bestrooien met suiker en kaneel en smikkelen maar! Het is ook erg lekker om wentelteefjes van suikerbrood te maken. Dit leent zich dan erg goed als toetje in combinatie met een stoofpeertje en een bolletje kaneelijs. Hmmm…!

Tips van LaSanne: Wat doe je met oud brood?

Broodpudding

Verwarm de oven voor op 180C. Snijd de sneetjes brood in kleine stukjes. Neem een kleine ovenschaal en leg een eerste laag brood hierin. Maak een shake van circa 250 ml melk en een rijpe banaan, met behulp van de staafmixer. Giet een klein deel hiervan over de eerste broodlaag in de schaal. Bestrooi met een lepeltje suiker (of honing), wat klontjes zachte boter en eventueel een snuf kaneel. Leg nu de volgende laag brood erop en herhaal de genoemde stappen tot de schaal vol is. Het brood is nu volledig ondergedompeld in de banaan-melk-shake.  De schaal gaat nu de oven in, circa 20 minuten. De ‘pudding’ is klaar, wanneer het brood al het vocht heeft opgenomen en het een deegachtige, maar nog steeds sappige, substantie geworden is. Het moet vooral niet te massief worden. Serveren met vanillevla, slagroom of een schepje crème fraîche. Variatie: voeg tussen de lagen plakjes appel toe.

Tips van LaSanne: Wat doe je met oud brood?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.