Vijgen-peren-cheesecake

Vijgen-peren-cheesecake

Het is tijd voor vijgen-peren-cheesecake! Na wat regenbuien en flinke kou, kunnen we deze dagen echt genieten van de prachtige herfst. Hoe mooi de bomen verkleuren, de bladeren door de lucht dwarrelen en de zon nog heerlijk kan schijnen. En wat zijn de typische herfst-producten toch fijn: pompoen, courgette, frisse appels, stoofpeertjes, mandarijntjes en speculaaskoekjes. Ik hou er van. Afgelopen zaterdag deed ik op de markt in Groningen inkopen bij mijn favoriete adresje: de kruidenkraam. Naast de bekende gedroogde kruiden(mixen) die je gebruikt in gerechten, verkopen ze ook kruidenthee. En in dit seizoen hebben ze een heerlijke herfst-mix. Met onder meer een hint van sinaasappel, kaneel en lavendel. Die kan ik dus zeker aanraden!

En om de herfst nog beter te vieren, hoort er bij deze heerlijk thee ook een stuk taart. Vijgen-peren-cheesecake in dit geval. Fris en licht van smaak. Peren en vijgen laten zich perfect combineren en de stukjes hazelnoot in de bodem geven een fijne bite en pit.

Dit heb je nodig:

  • Bodem: 150 gr bloem, 50 gr suiker, een handje hazelnoten, 1 ei en 75 gr boter (op kamertemperatuur)
  • Vulling: 250 ml slagroom, 250 gr naturel roomkaas, snufje zout, 5 blaadjes gelatine, 1 peer, een half vanillestokje en 2 el suiker
  • Topping: ca. 5 rijpe vijgen, 1 grote peer (of 2 kleintjes),  2 el suiker en 2 blaadjes gelatine
  • Overig: een springvorm van 24 cm, een stuk bakpapier, blindbakvulling (bijv. ongekookte rijst) en een staafmixer.

Verwarm de oven voor op 180 C. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat boter.

Begin met het maken van de bodem. Hak de hazelnoten fijn en doe samen met de suiker, bloem, het ei en de boter in een mengkom en kneed tot een deeg. Lang kneden is niet nodig, sterker nog: door kort te kneden blijft het deeg bros (en dat is lekker!). Mocht het deeg te plakkerig zijn, voeg dan een beetje bloem toe. Je kunt het deeg met een deegroller uitrollen. Maar met je handen in de springvorm duwen en verdelen gaat ook prima. Leg eerst een stukje zilverfolie op de taartbodem en vul het dan met blindbakvulling. Bak de taart in de oven de eerste 10 minuten met de blindbakvulling en dan nog 5 minuten zonder. Haal de bodem dan uit de oven en laat afkoelen.

Klop de slagroom met de snuf zout stijf tot ongeveer yoghurtdikte en voeg de roomkaas toe. Klop door elkaar tot een gladde massa. Laat de gelatine in een kommetje met koud water weken. Schil de peer en snijd in stukjes. Doe met een klein bodempje water en het opengesneden vanillestokje in een steelpan en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje. Schraap het merg uit het stokje en doe dit terug bij de peer. Pureer de peer met de staafmixer glad. Knijp de gelatine uit en doe bij het nog warme perenpapje. Roer door tot de gelatine helemaal opgelost is. Voeg dit toe aan het roommengsel en roer door elkaar. Giet het roommengsel in de taartbodem. Let erop dat de vulling niet over de rand loopt ;) Nu gaat de taart de koelkast in om op te stijven. Hier is zeker 1 á 2 uur voor nodig.

Vijgen-peren-cheesecake Vijgen-peren-cheesecake

De topping kun je nu alvast voorbereiden. Snijd de vijgen in kwarten en haal het vruchtvlees uit de schil. Pureer het vruchtvlees kort met de staafmixer en zet apart. Maak de peer schoon en snijd in de lengte in parten. Om de peer extra zacht en daardoor beter eetbaar te maken, heb ik deze kort geblancheerd: in een steelpan met wat water kort aan de kook gebracht. Laat de parten daarna in een vergiet uitlekken. Doe de 2 eetlepels suiker in de steelpan en laat op hoog vuur opwarmen en smelten. Zodra de suiker begint te kleuren, doe je de partjes peer er voorzichtig bij. Schep het om en laat ze daarna op een stuk bakpapier afkoelen. De peer is nu gekarameliseerd.

Als de taart mooi stijf geworden is, is het tijd voor de finishing touch. Laat de 2 blaadjes gelatine in koud water weken. Verwarm een klein deel van de vijgen-puree en roer hier de gelatine door tot deze volledig opgelost is. Verdeel de puree over de taart en leg de partjes peer erop. Ter decoratie kun je ook een paar plakjes vijg gebruiken, zoals ik gedaan heb. Zet de taart terug in de koelkast, zodat ook het laagje vijgen-puree op kan stijven gedurende 30 á 60 minuten. Vanwege de lange koelkasttijd kun je deze taart ook heel goed een dag van tevoren maken.

En dat is het! Geniet ervan!

Bereidingstijd: 3 uur

Variatietips: vervang de peer door appel en voeg een snuf kaneel toe. Laat de vijg weg en voeg meer peer toe, voor een ultieme peren-cheesecake. In plaats van hazelnoten kun je ook andere noten aan de bodem toevoegen, bijvoorbeeld amandelen of walnoten. Ook havermoutvlokken geven een lekkere nootachtige smaak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.