Tomatentapenade & Zongedroogde tomaatjes

DSCN6541 DSCN6549

Tomatentapenade & Zongedroogde tomaatjes: de eerste recepten van mijn tomaten-project. Ik kan inmiddels geen tomaat meer zien, maar van deze tomatentapenade kan ik echt geen genoeg krijgen! Het is lekker als dip bij snackgroente, op een toastje of cracker, op een fijne boterham (zie foto boven, in dit geval homemade pompoen-speltbrood) of als dip bij je avondmaaltijd. Meestal maak je tapenade van zongedroogde tomaten, maar voor deze versie gebruik je de tomaten vers. Bovendien zonder suiker, dus super verantwoord. Daar worden we blij van toch?

Dit heb je nodig voor de tomatentapenade:

  • 3 grote tomaten, in grove stukken
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • een flinke snuf zout & peper
  • een klein handje verse basilicum
  • 3 sneetjes brood (voor een verantwoorde variant, gebruik je natuurlijk verantwoord brood. Ik koos dus voor een stuk van mijn zelfgemaakt pompoen-speltbrood).

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een mengbeker of kom. Zet de staafmixer erin en meng tot een grove massa. Mix dus niet al te lang, anders wordt het een te egale massa of pap en dat wil je niet. De keukenmachine is trouwens ook een fijne keukenhulp voor dit gerechtje. That’s it! Variatietip: voeg een handje geroosterde pijnboompitjes of een paar groene olijven (zonder pit) toe.

Bereidingstijd: 10 minuten

 

DSCN6553 DSCN6608

Zongedroogde tomaatjes

En dan moest het er toch een keer van komen: zelf zongedroogde tomaatjes maken. Dit stond al enige tijd op mijn to-cook-lijstje maar ik had er telkens geen geduld voor. Als je denkt aan 3,5 á 4 uur oventijd, begin je er misschien niet aan. Maar neem van mij aan: de oven doet het werk, je hoeft alleen maar af en toe even te controleren of de tomaatjes er nog steeds lekker bij liggen en dan het resultaat: om je vingers bij af te likken! Zó lekker! Maak dus vooral een extra grote portie (dat deed ik helaas niet, dus de tomaatjes waren ineens hap slik weg ;)).

Zo doe je het: verwarm de oven voor op 100 C. Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Maak de gewenste hoeveelheid tomaten schoon en snijd in partjes. Verdeel deze op de bakplaat en pers er een teen knoflook over uit. Leg er 2 á 3 takjes verse rozemarijn bij en dan gaan ze de oven in. Het is de bedoeling dat de tomaatjes mooi opdrogen. Heb je de mogelijkheid om de oven op een kiertje te laten staan, doe dit dan zeker. Hiermee verkort je de oventijd. Ik gebruikte heel simpel een knijper om een kiertje open te laten. Controleer regelmatig of de tomaatjes lekker opdrogen.

Als ze klaar zijn, laat je de tomaten afkoelen. Bewaren kan het beste in een afsluitbaar potje met veel olijfolie. Het liefst zoveel, dat alle partjes onder staan. Dan zijn ze het beste en langste houdbaar. Mocht je goed zijn met groenten inmaken en wecken (speur anders even rond op internet), dan weet je dat deze zongedroogde tomaatjes maanden lang houdbaar zijn. Ik ben hier (nog) niet zo thuis in, en eet de tomaatjes gewoon snel op ;)

Met de laatste 2 kilo tomaten die ik ‘over’ had heb ik, op aanraden van jullie, pastasaus en chutney gemaakt. Bedankt voor de tips; het is echt heel lekker geworden!  Recepten uiteraard binnenkort online…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.