Tomatenchutney

Tomatenchutney Tomatenchutney

Tomatenchutney kan niet ontbreken in het tomatenproject. Dit betekent niet dat ik nooit meer een recept met tomaat ga maken. Sterker nog, ik hou er nog steeds van en na dit project misschien zelfs nog meer… Tomaten zijn zo veelzijdig! Ik vond het erg leuk om weer eens met zo’n grote hoeveelheid van eenzelfde product aan de slag te gaan. Het dwingt je om creatief te zijn en vooruit te denken – wat kan ik goed bewaren en/of invriezen? Daarnaast maakte het mij extra bewust om nog beter op de groenten van het seizoen te letten. Normaal gesproken eet ik het hele jaar door tomaten en sta ik er niet bij stil waar ze buiten het seizoen vandaan komen. Het seizoen voor tomaten loopt van juni tot en met oktober. Dit betekent niet dat ik per 1 november stop met tomaten kopen, maar ik ga er wel beter op letten waar ze vandaan komen en wat de kwaliteit dan is. En wist je dat je tomaten beter niet in de koelkast kunt bewaren? De temperatuur is hier te laag waardoor smaak verloren schijnt te gaan, ook al blijven ze er mooi uitzien. Ik wist dat dus niet en deed wat research op het web en kwam er zodoende achter. Ik ga het testen!

En dan nu het recept voor deze heerlijke chutney. Nadat ik jullie via Facebook en Instagram de vraag stelde wat ik met de ‘overgebleven’ 2 kilo tomaten kon doen, las ik een aantal keren: “chutney maken”. Ja, goed idee! Ik vond een recept van Jamie Oliver en gaf daar zo mijn eigen twist aan. Ik gebruikte 150 gr. suiker en vond de chutney daarmee te zoet. Daarom geef ik in dit recept een kleinere portie suiker aan. Mocht je van zoet houden, voeg dan vooral een schepje extra toe.

Dit heb je nodig voor 2 potten vol tomatenchutney:

  • een halve kilo tomaten
  • 250 gr rode uien
  • een flinke hand rozijnen
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 100 gr suiker
  • flinke snuf zout & peper

Maak de tomaten schoon en snijd in stukken. Pel de ui en snipper deze. Doe de tomaten en uien samen in een ruime pan, voeg de overige ingrediënten toe en breng aan de kook. Laat de chutney lekker zo’n 30 á 40 minuten pruttelen en inkoken. Breng eventueel hoger op smaak met zout & peper.

Verdeel de chutney over twee steriel schone potjes, doe ze zo vol mogelijk. Sluit de potjes af en zet ze op z’n kop om ze zo verder af te laten koelen.  Door de potjes om te keren, trekken ze goed vacuüm en is de chutney beter houdbaar. De afgekoelde chutney gelijk opeten kan natuurlijk ook. Chutney is lekker bij vlees en vis, maar ook met kaas op een geroosterd broodje, toastje of cracker.

Bereidingstijd: 50 min.

Variatietip: voeg stukjes appel toe voor een zoete ’touch’, een stukje rode peper voor wat extra pit of specerijen zoals garam masala voor een Indiaas tintje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.