IMG_8220

M’n zus vroeg me naar het recept van mijn Tiramisu, en ik dacht: ik post dat gewoon op LaSanne! Dan kan iedereen ervan genieten want mijn Tiramisu schijnt het allerlekkerste te zijn, aldus mijn lieve zus ;)

Dit heb je nodig:

  • een pak lange vingers (circa 200 gr)
  • een kopje espresso of heel sterke koffie (circa 150 ml)
  • een flinke scheut Amaretto
  • 1 el cacao
  • 1 vanillestokje
  • 5 el gewone kristalsuiker
  • het sap en de schil van 1 sinaasappel
  • 500 gr mascarpone
  • 100 gr pure chocolade (ik heb de helft 99% en de andere helft 85% gebruikt. Mocht je dit te heftig vinden, gebruik dan gerust de ‘gewone’ pure chocolade)

Sinaasappel in de Tiramisu??? Ja! Je proeft de sinaasappel niet terug maar het zorgt wel voor een lichte en frisse smaak. Dit vind ik een zeer prettig effect want als er zo’n grote schaal heerlijkheid voor m’n neus staat, vind ik het jammer als ik er maar een heel klein deel van kan eten omdat het zo machtig is. Mocht je 500 gr mascarpone te heftig vinden, dan kun je deze hoeveelheid ook halveren en aanvullen met kwark of stijf geslagen slagroom. Vaak worden eieren gebruikt in Tiramisu, maar ik heb er bewust voor gekozen om deze achterwege te laten. Ik hou gewoon niet zo van rauwe eieren in m’n eten. Echter is het wel zo dat één of twee stijf geslagen eiwitten het roommengsel net iets luchtiger maken. Voeg dus gerust toe…

Aan de slag:

Neem een smalle schaal (of een cakeblik met vershoudfolie bekleed) en verdeel hier een laagje lange vingers in. Doe de koffie, amaretto, cacao en 2 el van de suiker in een steelpannetje. Verwarm op laag vuur zodat de suiker smelt. Breng het dus niet aan de kook. Zodra de suiker gesmolten is, is het ook direct klaar. Laat de vloeistof afkoelen en schenk over de lange vingers in de schaal. De lange vingers mogen goed vochtig zijn. Als je nog wat van het koffiemengsel overhoudt, dan kun je hier nog meer lange vingers in weken. Deze gebruik je later in de tweede of derde laag van de Tiramisu.

Dan het roommengsel: roer de mascarpone los in een beslagkom en voeg de overige 3 el suiker (beetje bij beetje en tussendoor even proeven, tot de gewenste zoetheid bereikt is) en het merg van het vanillestokje toe. Dan nog de sinaasappelschil en het sap ervan toevoegen en het mengsel mooi romig roeren.

Verdeel een derde van het roommengsel over de lange vingers. Leg er een nieuwe laag lange vingers op, een laag room en herhaal dit nog een keer. Je hebt nu 3 lagen. Zet de schaal minstens 3 uur in de koelkast. Rasp de chocolade fijn en/of iets grover. Ik vind het er leuk uitzien als de stukjes chocolade verschillend van grootte zijn. Je kunt ook met een groot scherp mes krullen schrapen van de reep, dat geeft een leuk effect. Ik heb voor het serveren de Tiramisu uit de vorm gehaald (ik gebruikte een met vershoudfolie bekleedde vorm. Zo kon ik ‘m goed ‘storten’). Strooi de chocolade pas over de Tiramisu vlak voordat je het opdient. Bestrooi ook eventueel met wat cacao. En dan: jummie jummie eetsmakelijk!

Bereidingstijd: 30 min (excl opstijven in de koelkast)

Variatietip: hou je net als ik van veel chocolade? Hak dan een extra portie (ik zou zeggen zo’n 100 gr) in stukjes en roer door het roommengsel. Je hebt dan chocolade in de Tiramisu én erop: maak me gek!

IMG_8225

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.