IMG_6285a

Als je Tarte Tatin hoort, denk je waarschijnlijk al snel aan de traditionele Franse versie met appel. Inderdaad ook erg lekker! Maar je kunt zoveel meer verstoppen onder een (blader-)deeglaagje en omkeren na het bakken… Zoals uien. Uien vind ik meestal niet zo charmant maar toch gebruik ik ze erg vaak in allerlei recepten. En ik heb al veel eerder ontdekt dat uien ook heel goed een hoofdrol kunnen hebben. Denk aan uiensoep en uien met kruiden-roomboter zacht en zoet laten worden in de oven. Maar ook de zoete witte of gele uitjes uit een potje bij kaasfondue of nasi…

Bij Tarte Tatin weet je pas echt of die gelukt is als je ‘m om gaat keren na het bakken. Om heel eerlijk te zijn: ik had voor deze taart, nooit eerder een Tarte Tatin gemaakt. En voila: gelijk gelukt! Óf ik heb geluk gehad, óf het is gewoon niet zo moeilijk! Ik denk dat laatste ;) Aan de slag dan maar…

De taart was zo lekker dat ik ervan door wilde eten. Ik zou zeggen dat deze portie dus voor 2 personen geschikt is. Dit heb je nodig:

  • een groot vel bladerdeeg of 5 á 6 kleintjes, ontdooid
  • een netje rode uien (een stuk of 6 stevige)
  • 150 ml rode wijn
  • 50 gr suiker

Verwarm de oven voor op 200C. Neem een ronde ovenschaal of taartvorm (20 á 24 cm) en vet deze in. Snijd de uien doormidden en haal de schilletjes eraf. Doe de wijn en suiker in een steelpan en laat inkoken tot een mooie siroop. Leg de uien met het snijvlak naar de bodem in de bakvorm en giet de wijnsiroop erover. Bedek met de bladerdeeg-vellen en vouw de randjes naar binnen. Prik het deeg een aantal keren in met een vork. Dit voorkomt dat het deeg omhoog komt tijdens het bakken. Zet de taart gedurende 25 á 35 minuten in de oven totdat het bladerdeeg lichtbruin is en krokant. Dan de omkeertruc: Leg een bord of plank op de bakvorm, hou stevig vast en draai om. Tadaaa Tarte Tatin! Eetsmakelijk!

Bereidingstijd: 45 min.

Lekker met een salade met (blauwe) kaas en noten of warme groenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.