Sushi

 Sushi

Sushi jumjum! Ik ben er echt gek op! Leuk om in het weekend te maken, om samen te maken, voor een feestje of leuk dinertje… Ik maakte vorig weekend deze sushi en maakte extra als lunch op m’n werk maandag. Zelf sushi maken lijkt misschien bewerkelijk maar in de praktijk valt dat heel erg mee. De succesfactor van sushi zit ‘m met name in goed plakkerige rijst. Ik heb deze keer gewone melk-rijst (of risotto-rijst) gebruikt, dit werkte uitstekend. En voor de vulling kun je weer heerlijk eindeloos variëren. Ik koos deze keer voor: tonijn, komkommer, wortel, paprika, avocado, gember en vermalen Japanse snack-zoutjes (die luchtige rijst-crackertjes, zie foto). Natuurlijk is ook zalm of krab erg lekker. En per rolletje kun je natuurlijk wisselen met de ingrediënten. Zo vind ik bijvoorbeeld sushi met alleen avocado en gember erg lekker.

Naast goede rijst en verschillende vis en groente voor de vulling, heb je ook nori-bladeren nodig. En verder is het lekker om de sushi te serveren met sojasaus en wasabi-pasta. Maar het is natuurlijk net hoe uitgebreid je het allemaal wilt maken. Als je een basis-pakketje ‘sushi maken’ koopt, zit daar waarschijnlijk ook zo’n rieten matje in, waarmee je makkelijk kunt rollen. Ik heb zelf niet zo’n matje maar het lukte me met vershoudfolie (en ter versteviging bakpapier) ook prima om de rolletjes goed strak dicht te krijgen. Zo’n matje is handig, maar ik vind het niet perse een vereiste.

Kook de rijst volgens instructies op de verpakking en laat in een vergiet/zeef afkoelen. De rijst wordt bij het afkoelen vanzelf plakkerig. Snijd de groenten en vis voor en vermaal de snack-zoutjes.

En dan kun je aan de slag. Ik vind het het makkelijkste om sushi te rollen met een nori-blad aan de buitenkant. De gevorderde sushi-chef kan ook met een laag rijst beginnen. Ik heb voor het gemak de volgorde aangehouden: nori-blad, laagje rijst en dan diverse groenten en vis (niet té veel). En dan rollen maar. Doe dit rustig en met beleid zodat de vulling er mooi in blijft zitten en rol in het vershoudfolie en/of met het matje. Maak aan het einde van de rol het randje van het nori-blad een beetje nat, dan plakt het beter. Druk de rol stevig aan, haal dan het matje en de folie eraf en snijd met een scherp mes rustig in mooie stukken. Duw niet met het mes, maar snijd echt rustig door de vulling heen.

En dan maak je het volgende rolletje. Je kunt ook balletjes/blokjes maken van de rijst en hierop of om vis leggen/wikkelen. De gevorderde-versie met rijst aan de buitenkant is ook leuk om te proberen. Je kunt de rol dan ook nog in geroosterde sesamzaadjes dippen zodat je een soort sesam-korstje krijgt.

Ik heb geen te gebruiken hoeveelheden aangegeven: dit hangt er echt vanaf hoeveel porties je wilt maken en hoe uitgebreid je wilt zijn qua verschillende ingrediënten. Uit één rol kun je circa 7 stukjes snijden, en met 10 stukjes per persoon heb je goede porties. Ik heb deze keer 1 beker rijst gebruikt en hier 3 rolletjes mee kunnen maken (dit was genoeg voor 2 personen dus).

En het is je misschien al opgevallen: niet alle ingrediënten zijn even verantwoord. Maar gelukkig kun je het verantwoorder maken: de rijst kun je vervangen door quinoa. Alleen voor de sojasaus en wasabi-pasta vind ik een alternatief lastig. Heb jij misschien nog ideeën? En hoe maak / eet jij je sushi het liefste? Ik ben benieuwd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.