Spruitjessalade
IMG_4820

Ja natuurlijk: spruitjessalade! Dat bedenk je niet zo snel toch? In deze salade gebruik je alleen de blaadjes die je eerst blancheert. Ze blijven daardoor lekker fris en knapperig. De smaak kun je een beetje vergelijken met andijvie (waar je ook prima salade mee kunt maken), dus ik vond dat daar tegenover wel een fijn zoetje mocht staan, appel dus. En iets zachts: avocado. Deze salade moet je echt een keer uitproberen!

Dit heb je nodig voor de spruitjessalade vor 2 pers:

  • blaadjes van spruitjes (spruitjesblaadjes, spruitenblaadjes, spruitblaadjes…??), een flinke hand vol
  • een kwart ijsbergsla
  • 1 appel
  • een kwart komkommer
  • een handje verse peterselie, fijngehakt
  • een klein handje fijngehakte en geroosterde noten, bijvoorbeeld amandelen en hazelnoten
  • een halve avocado
  • een scheut olijfolie, scheutje wittewijnazijn en drup honing voor de dressing

Maak de spruitjes schoon en haal de blaadjes eraf tot je een flinke hand hebt. Spoel deze om in een vergiet en doe in een pan met een laagje water. Breng aan de kook en giet daarna gelijk af. Spoel ze om met koud water om het garingsproces te stoppen. De blaadjes zijn nu geblancheerd. Laat in het vergiet verder afkoelen. Maak de ijsbergsla schoon en snijd fijn. Vermeng met de spruitenblaadjes (dit vind ik toch de beste benaming) in een mooie schaal. Maak de appel, komkommer en avocado schoon en snijd in blokjes. Verdeel deze over de salade en bestrooi er de peterselie over.

Maak de dressing van de genoemde ingrediënten en verdeel over de salade. Garneer als laatste nog met de noten en klaar is je salade!

Lekker als bijgerecht bij een fijne kom soep, of als lunchsalade met een belegde cracker, of bij een goed stukje vlees als avondmaaltijd…

Bereidingstijd: 20 min.

Variatietip: vervang de appel door peer, gebruik andere kruiden zoals basilicum, voeg wat gele paprika toe of wat verbrokkelde feta of gorgonzola.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *