DSCN6922

Nog maar een paar weekjes en dan zitten we weer midden in de feestdagen! Ik ben zelf nog erg in de herfst-sfeer en nog niet in de feestdagen-sfeer. Maar stiekem komt bij mij ook wel de zin in speculaasjes, pepernoten en marsepein naar boven. Minder fijn hieraan vind ik, is dat deze lekkernijen allemaal vol suiker zitten. En ik ben juist zo goed bezig met zoveel mogelijk suikervrij eten… Gelukkig zijn er op internet tig goede recepten te vinden voor ‘gezonde’ pepernoten, ‘paleo-proof’ gevuld speculaas en vegan kerst-gebak. Ik wil mijn site nu niet vol zetten met allerlei suiker-, zuivel- of glutenvrije zoetigheden, maar ik wil wel een paar alternatieven en tips met jullie delen. Het is echt niet ingewikkeld om de ‘foute’ ingrediënten zoals bloem, suiker en vet (boter/olie) te vervangen. Ik kijk graag naar eenvoudige alternatieven. Ingrediënten waarvoor ik speciaal naar een andere winkel moet (bv. de biowinkel) of die erg prijzig zijn, vallen buiten deze ‘eenvoudige’ categorie.

Suiker is te vervangen door honing, agavesiroop, een geprakte banaan of dadels. Laat de dadels minstens 4 uur in water wellen, zo worden ze zacht en kun je ze gepureerd verwerken. Ten aanzien van de hoeveelheid: hou als vuistregel aan dat je ongeveer een derde minder van de totale hoeveelheid suiker nodig hebt aan alternatief ingrediënt. Geeft het recept bijvoorbeeld 300 gr suiker aan, dan gebruik je 200 gr honing. Het is wel aan te raden om je beslag of deeg te testen op de zoetheid (proeven dus!).

Bloem (of meel) kun je oa. vervangen door speltmeel, havermout (vermalen) of amandelmeel. Maar denk ook aan geprakte kikkererwten of witte bonen. Dit klinkt misschien gek, maar deze hebben een meelachtige structuur. Ik gebruik standaard speltmeel waar je anders gewone bloem/meel voor gebruikt. En daarnaast ben ik fan van amandelmeel. Dit geeft namelijk zo’n mooie luchtige structuur aan je baksels. Ik kan amandelmeel gewoon in de supermarkt kopen. Mocht dit in jouw super niet zo zijn, dan kun je ook amandelen met de staafmixer vermalen.

Olie en boter zijn te vervangen door appelmoes (zonder suiker, dus het liefste zelfgemaakt), pompoenpuree, een geprakte banaan (dat geeft ook een lekker zoetje) en avocado. Normaal gesproken geeft olie of boter een intensere smaak aan je gebak en dat valt nu weg. Zorg dus voor wat extra smaakmakers.

DSCN6955

Dan nu het recept voor deze speculaascakejes om alvast een beetje de Sinterklaas-smaak uit te proberen… Dit heb je nodig voor circa 12 cakejes

  • 100 gr amandelmeel
  • 100 gr speltmeel
  • 1 thl bakpoeder
  • 10 gr speculaaskruiden
  • 2 eieren
  • 50 gr honing
  • 50 gr appelmoes*
  • 50 gr pompoenpuree*
  • walnoten of dadels, voor de garnering / als vullung

*Je kunt de pompoenpuree ook weglaten en dan 100 gr appelmoes nemen.

Verwarm de oven voor op 170 C. Gebruik een bakvorm voor cupcakes en doe in elk vakje een cupcake-vormpje (van papier).

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een beslagkom en meng goed door elkaar tot een cakebeslag is ontstaan. Nu is het beslag klaar en verdeel je het in de vormpjes. Ik heb dit met behulp van een spuitzak gedaan. Maar mocht je deze niet hebben, dan kun je het vullen van de vormpjes ook voorzichtig met 2 lepeltjes doen. De vormpjes moeten niet helemaal vol, het beslag komt bij het bakken namelijk nog wat omhoog. Druk de stukjes walnoot of dadel licht in de cakejes en zet ze in de oven. In circa 20 minuten zijn ze gaar. Test dit door met een schoon en scherp mes in het midden van een cakeje te prikken. Als het mes er schoon weer uitkomt, zijn ze klaar.

Variatietip: Rasp een appel of wortel en voeg dit aan het beslag toe. Vervang het walnootje door een stukje gedroogde abrikoos of een ander nootje. Mocht je ook honing teveel ‘suiker’ vinden, laat dit dan weg en voeg een geprakte banaan toe en/of wat extra appelmoes.

Bereidingstijd: 35 min

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.