Spaghetti a La Puttanesca

Spaghetti a La Puttanesca is echt een snel en leuk recept. De afgelopen weken hebben jullie vast wel kunnen merken dat ik me graag liet inspireren door Yotam Ottolenghi. Maar dat betekent niet dat ik niks meer kook uit andere kookboeken. Ik heb namelijk leren koken van Jamie Oliver, althans: door veel uit zijn kookboeken (ik heb er een stuk of 10) te koken. Absoluut op nummer 1 staat het boek ‘Jamie in 30 minuten’. Er staan complete maaltijden in: geen losse gerechten dus. En dat alles is te bereiden in 30 minuten. Dan moet je wel flink je best doen, maar oefening baart kunst en mij lukt het dus in 30 minuten :)

De spaghetti a la Puttanesca heb ik nu al zo vaak gemaakt dat ik er mijn eigen variant van ontwikkeld heb. Eigenlijk eet ik liever geen pasta, maar voor deze hap maak ik graag een uitzondering (in het weekend). Ik gebruik glutenvrije pasta en bak de focaccia zelf, dan weet ik in ieder geval wat erin zit…

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 500 gr Spaghetti
  • circa 200 gr Tonijn (2 blikjes)
  • 1 klein potje kappertjes
  • 1 blikje ansjovis
  • 1 thl sambal of een stukje fijngesneden verse rode peper
  • Scheutje olijfolie
  • circa 500 ml passata / tomatenblokjes in blik (2 blikjes)
  • handje verse peterselie, fijngesneden
  • zout & peper
  • 1 citroen

Ik serveer er graag een salade bij van bijvoorbeeld Romana met radijs, komkommer en venkel. En  kruidenfocaccia hoort er ook zeker bij. Maak deze van tevoren klaar.

En dan aan de slag

Zet een volle waterkoker op voor de spaghetti. Zodra het water kookt, doe je het in een grote pan en voeg je de spaghetti toe en laat zachtjes doorkoken. Maak nu de saus. Neem hiervoor de olie uit de blikjes tonijn en/of ansjovis (je hebt niet zóveel nodig) en doe in een grote koekenpan. Laat de kappertjes uitlekken en bak deze in de pan op hoog vuur even aan, voeg dan ook de ansjovis, tonijn en sambal/rode peper toe. Roer het kort om en giet de passata / tomatenblokjes + saus erover. Het mag nu even kort goed pruttelen, de saus kookt dan een beetje in en je kunt deze op smaak brengen met zout & peper. Zodra de pasta ‘al dente’ gaar is, giet je deze af en doe je de spaghetti bij de saus in de pan. Dan even omscheppen en fijngesneden peterselie toevoegen. Besprenkel het geheel met het sap van een halve of hele citroen.

Dit is een echt  ‘snel’ recept: je kunt/moet bijna alles tegelijk doen: pasta en saus koken, ondertussen een fijne salade in elkaar zetten. Daarom is het handig om alle ingrediënten alvast klaar te zetten (dan heb je het bij de hand), de oven voorverwarmd (om je focaccia nog even mee op te warmen/af te bakken), de waterkoker gevuld en alvast aan, koekenpan op het vuur zodat deze warm kan worden… Gooi dat tempo erin, zet een lekker muziekje op (flink hard), doe wat dans-moves tussendoor en voila: je maaltijd is in 30 minuten klaar!

Bereidingstijd: 30 minuten

Variatietip: wil je graag meer groenten bij dit gerecht? Kook dan bijvoorbeeld broccoli of sperzieboontjes. Voor iets meer vulling in de saus kun je nog olijven toevoegen. Gek op kaas? Strooi wat geraspte Parmezaanse kaas over de pasta.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.