DSCN6660

Het is weer weekend dus er kan weer gebakken worden! Deze cake ziet er misschien niet zo bijzonder uit, maar hij smaakt echt super! De amandelen geven een luchtige structuur en de sinaasappelgelei zorgt voor een fijne twist.

Dit heb je nodig:

  • 100 gr boter
  • 150 gr suiker
  • 3 eieren
  • rasp en sap van 3 sinaasappels
  • 125 gr amandelen
  • 70 gr speltmeel
  • snuf zout

Warm de oven voor op 180 C. Vet een klein bakblik (20 cm) in en/of bekleed de bodem met bakpapier.

Rasp de schil van de sinaasappels (niet het witte gedeelte, dit is namelijk bitter) en pers de sinaasappels uit. Bewaar rasp en sap apart van elkaar. Doe de boter en 100 gr van de suiker in een beslagkom en mix door elkaar tot een egale massa. Voeg één voor één de eieren toe, en dan ook het sinaasappelrasp (dus niet het sap!). Doe de amandelen in een smalle mengbeker en maal met de staafmixer fijn. Ik vond dit het handigste in etappes, telkens een beetje. Ik heb ervoor gekozen om de nootjes niet superfijn te malen, een grove maling geeft structuur aan de cake. Voeg de gemalen amandelen dan toe aan het beslag en mix goed door. Voeg dan ook de bloem en snuf zout toe. Het beslag hoef je niet extra lang te mixen, roer de ingrediënten gewoon goed door elkaar tot je een mooie massa hebt. Doe het dan in het bakblik en smeer de bovenkant glad. Zet in de oven, circa 50 minuten.

Als de cake bijna klaar is, kun je de sinaasappelgelei maken. Doe hiervoor het sap en overgebleven 50 gr suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat het geheel wat inkoken tot een mooie siroop ontstaat. Als de cake gaar is (in het midden met een scherp mes even inprikken om te testen), laat je deze in het blik afkoelen. De siroop kun je er direct overheen gieten. Een deel trekt er lekker in en er blijft een mooi glazig laagje op liggen.

Variatietip: vervang één sinaasappel door een citroen of grapefruit. Of maak een dubbele portie beslag en maak er een grote plaatkoek van. Ik denk dat het ook lekker is om door het beslag kleine stukjes gedroogde abrikoos of walnoten te mengen. Wil je de cake garneren? Gebruik wat geroosterd amandelschaafsel en poedersuiker.

Bereidingstijd: 75 min

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.