Salade Rouge

Salade Rouge

Hoewel er in mijn kookworkshops zoveel mooie gerechten voorbij komen, word ik telkens weer het meest blij van kleurrijke salades. Deze Salade Rouge is een goed voorbeeld daarvan. De blaadjes roodlof geven een extra vrolijke uitstraling.

Ingrediënten:

  • 1 rode ui, scheutje olie, scheutje rodewijnazijn
  • handje rode druiven, handje kerstomaatjes, gemengde sla / roodlof, granaatappelpitjes, rauwe ham, granaatappelsiroop, feta, zout, peper en verse basilicum (alleen de blaadjes). En als je ze kunt krijgen: verse eetbare bloemetjes.

Zo maak je de salade rouge:

Schil de ui en snijd in halve ringen. Giet een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de uiringen rustig in aan. Bak ze niet bruin aan maar juist zacht en iets glazig. Blus af met een scheut rodewijnazijn en laat daarna op een bord afkoelen.

Was de druiven en tomaatjes. Snijd de druiven doormidden en de tomaatjes in kwarten.

Was de sla als dit nog niet is gebeurd en haal de blaadjes van de roodlof los. De kern gebruik je niet, deze is bitter.

Neem 4 mooie borden en schik hier de sla op. Verdeel er de uiringen, tomaatjes, granaatapppelpitjes en druiven over. Bedruip de salade met wat granaatappelsiroop, verbrokkel er de feta over en verdeel er ook de ham over. Drapeer wat losjes of maak ‘roosjes’ van de ham. Geef een flinke draai zout en peper en maak af met de blaadjes basilicum.

Variatietip: voeg vooral wat andere rode, roze of paars-achtige tinten toe. Wat dacht je bijvoorbeeld van zomgedroogde tomaatjes, rode paprika, verse vijgen of dadels? Maak er een feestje van.