Salade met kiemen & avocado

IMG_7557a

Deze salade met kiemen & avocado is echt super. Dat ik fan ben van salades is niks nieuws, maar in de herfst en winter eet ik toch graag warme gerechten. Maar tja, toen ontdekte ik de combinaties van ingrediënten in dit gerecht. En toen had ik er alweer een nieuwe lievelingssalade bij… Deze maakte ik op mijn verjaardag en er bleef geen enkel restje als left-over. De dagen daarna heb ik ‘m nog twee keer in een ‘uitgeklede’ variant gemaakt omdat ik wat taugé, doperwtjes en kiemen over had… Omdat mijn verjaardagsdiner een Yotam Ottolenghi-geïnspireerd diner was, heb ik deze salade ook gebaseerd op een recept uit zijn kookboek ‘Plenty more’. Wat is die Ottolenghi toch een topvent! ;)

Dit heb je nodig voor 4 á 6 personen:

  • 150 gr doperwten of edamamebonen, voorgekookt
  • een stuk of 15 radijsjes
  • 1 dikke wortel
  • 2 rijpe avocado’s
  • 120 gr taugé
  • 2 handjes gemengde kiemen (bv alfalfa en radijs-scheuten)
  • een hand verse peterselie, fijngesneden
  • 20 gr zonnebloempitten
  • 20 gr amandelschaafsel

Maak de dressing van: 4 el olijfolie, 2 el limoensap, 1 el ketjap (of sojasaus), 1 thl suiker, zout & peper.

Rooster de zonnebloempitten en het amandelschaafsel in een koekenpan en laat afkoelen. Maak de wortel, radijsjes en avocado’s schoon. Rasp de wortel in grove reepjes, snijd de radijsjes in dunne plakjes en de avocado’s in blokjes. Hussel dit alles samen met de taugé en kiemen door elkaar in een mooie schaal. Voeg dan ook de peterselie, de geroosterde zonnebloempitten en het amandelschaafsel aan de salade toe en besprenkel het geheel met de dressing.

Bereidingstijd: 20 min

Variatietip: geraspte pastinaak, knolselderij of selderie zijn ook lekker in deze salade en geven meer bite. Je kunt hier ook een echte maaltijdsalade van maken door er gekookte linzen of kikkererwten aan toe te voegen. Wil je meer pit? Voeg dan een fijngesnipperd uitje of bosuitje toe of zelfs een (stukje) rode peper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.