IMG_5962

Aangezien ik vaak salades maak, maak ik dus ook vaak dressings. En dat is echt supermakkelijk en er zijn honderden variaties mogelijk. Ik gebruik als basis altijd 3 delen olijfolie en 1 deel witte- of rodewijnazijn of citroensap. 

Afhankelijk van het soort gerecht of de salade, voeg ik daar andere ingrediënten aan toe zoals: balsamico, gember(siroop), honing, mosterd, sambal/rode peper, yoghurt, mayonaise, diverse kruiden of knoflook. Yoghurt vind ik een goede aanvulling in de dressing: het is lekker fris en natuurlijk gezonder dan mayonaise. Als ik toch voor deze laatste kies, dan maak ik dat het liefste zelf. Maar ik moet toegeven dat ik ook altijd een potje gekochte mayo in de koelkast heb staan.

Natuurlijk zijn er standaardcombinaties zoals honing-mosterddressing en knoflook-kruidendressing. Wat ook goed kan is het toevoegen van andere soorten olie of azijn zoals frambozenazijn. Ik gebruik dit soort varianten erg weinig. In plaats van bijvoorbeeld walnotenolie geeft ik mijn salade deze nootachtige smaak liever met echte nootjes. En de frambozen haal ik wel eens uit de vriezer of ik neem verse en meng deze dan geprakt door de dressing. Ook een goede combi is citroensap met gember, of gembersiroop met sambal. En uitzondering: Ajvar. Dit is een uitzondering omdat het uit een potje komt. Maar deze paprikapasta vind ik zo lekker! En naast er dressings mee maken, smeer ik het ook graag op een sandwich of gebruik ik het als dip bij snackgroenten.

IMG_5982a

Naast het gebruik van een dressing kun je je salade afmaken/aankleden met een topping. Denk aan verse kruiden (basilicum, peterselie, dille, …), zaden en pitten of fijngehakte en geroosterde nootjes. Ook lekker zijn zelfgemaakte croutons (stukje oud brood roosteren in de koekenpan, scheutje olijfolie, kruiden en knoflook erop en daarna in blokjes snijden).

Tip: dressing mixen gaat prima met een kleine garde. Ook kun je de dressing in een potje doen, dan het dekseltje erop en schudden maar! In dit potje kun je de dressing daarna bewaren. Een zelfgemaakte dressing is een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast (in een goed afgesloten potje/bakje). Mocht je ook nog salade over houden, bewaar deze dan apart van de dressing. Ik serveer daarom meestal de dressing apart.

IMG_5775

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.