DSCN7013a

Homemade Italiaans eten kan zo lekker zijn! De combinaties zijn klassiek en eenvoudig maar met goede ingrediënten altijd een succes bij je gasten. Een paar jaar geleden maakte ik deze rotolo voor het eerst voor een kerstdiner met m’n ouders en bij deze eenmalige actie bleef het lange lange tijd. Tot twee weken geleden. Op internet kwam ik een recept van Jamie Oliver tegen en ik dacht: laat ik me er weer eens aan wagen. Maar dan wel een eigen variant natuurlijk. Misschien lijkt dit recept bewerkelijk maar in de praktijk valt het reuze mee. En omdat de bereidingswijze niet zo standaard is (wie kookt z’n eten nou in een theedoek?), maakt dat het extra leuk!

De pasta: Doe 200 gr bloem in een kom en in het midden 2 eieren. Kneed tot een mooie deegbol is ontstaan. Voor de rotolo heb je een grote vierkante lap nodig. Ik heb met de pastamachine 2 lappen gedraaid en deze naast elkaar gelegd (aan elkaar vast geplakt). Je kunt ook met een deegroller aan de slag. Zorg er dan voor dat de pasta mooi dun is. Leg de lap daarna op een schone theedoek.

Voor de vulling heb ik gebruikt: ca. 300 gr. verse spinazie, ca. 200 gr pompoen, een klein bekertje zachte geitenkaas, 6 blaadjes verse salie, 1 el Provençaalse kruiden en zout & peper naar smaak.

Snijd de pompoen in stukjes en doe met wat water in een pan. Laat koken tot het goed gaar is en giet af. Met de staafmixer pureer je het grof en zet het dan apart. Verwarm een scheutje olijfolie in en ruime koekenpan en laat de spinazie hier in slinken. Haal de pan van het vuur.  Breng een grote pan met water aan de kook.

De rotolo in elkaar zetten: Op de lap pasta komt de vulling waarna je er een rol van draait alsof het een pannenkoek is. Laat aan de ene kant een smalle strook vrij en aan de andere kant een brede strook. Zo kun je de rol straks goed draaien (de vulling verschuift altijd wat) en aan het einde ‘vastplakken’. Verdeel als eerste de spinazie over de pasta en daarna de pompoenpuree. Verdeel er de geitenkaas over, de kruiden en wat zout & peper. Rol de pasta op en probeer deze zo strak mogelijk te krijgen. Gebruik hier ook de theedoek bij. Uiteindelijk is de rol helemaal in de theedoek gewikkeld. Bind er voorzichtig een touwtje omheen zodat de rol goed dicht zit.

DSCN7012a

De rotolo koken: Als het goed is, kookt het water in de pan nu en kun je de rol er in leggen. Inderdaad: je kookt de rol dus in de theedoek. Deze is in ca. 15 min gaar. Haal de rotolo dan uit het water en voorzichtig uit de theedoek. Snijd er brede stukken uit.  Je kunt de rotolo zo serveren, maar er een saus bij maken is ook heerlijk. Volg hiervoor dit recept (het gedeelte van de pastasaus). Het is lekker om de gesneden rotolo + saus zo’n 10 minuten in de oven te zetten, eventueel bestrooid met wat geraspte (Parmezaanse) kaas.

Ondertussen heb jij nog even de tijd om een frisse salade te maken, want dat is erg lekker bij dit gerecht.

Eetsmakelijk!

Variatietip: Natuurlijk kun je hier andere/meer/minder groente voor gebruiken. Denk aan wortel, pastinaak, rode bietjes, zoete aardappel, broccoli, courgette of knolselderij. De geitenkaas kun je vervangen door goede Parmezaanse kaas, ricotta of mozzarella.

Bereidingstijd: 75 min

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.