Rode wijn-appeltaartjes

IMG_4190

Vandaag het recept voor deze te gekke rode wijn-appeltaartjes van Yvette van Boven. Inderdaad: geen eigen recept. Maar dit is zo heerlijk, dat ik het graag met jullie wilde delen. Yvette maakte er één grote taart van. Ik koos voor lieve kleine handgebakjes zodat ik ze makkelijk kon serveren bij een picknick.

Dit heb je nodig voor ca. 15 taartjes:

  • een portie zoet deeg – alle ingrediënten op kamertemperatuur:
    • 250 gr bloem
    • 3 el poedersuiker
    • snufje zout
    • 150 gr boter
    • 1 ei
  • custard:
    • 400 ml rode wijn
    • 3 eieren
    • 100 gr suiker
    • snuf nootmuskaat
    • snuf kaneel
  • gelei:
    • 150 ml rode wijn
    • 3 el suiker
    • 1 blaadje gelatine
  • En nog 2 of 3 appels – schoongemaakt en in heel dunne plakjes gesneden.

Verwarm de oven op 180 C. Neem een standaard springvorm (28 cm) of een bakblik voor muffins zoals ik deed. Vet de vorm/vormpjes in en zet apart.

Maak eerst de bodem. Doe hiervoor alle ingrediënten zoals boven vermeld, bij elkaar in een kom en kneed vlot tot een goede deegbal. Rol het deeg uit en verdeel in de taartvorm. Druk goed aan, zodat de bodem mooi dun en regelmatig in de vorm zit. Doe er een vel aluminiumfolie in en wat blindbak-vulling. Bak de bodem 10 á 15 minuten in de oven.

Begin ondertussen met de  custard. Doe hiervoor de wijn met de snuf nootmuskaat en kaneel in een steelpan en zet op het vuur. Breng dit zachtjes aan de kook. Roer ondertussen de eieren met de suiker in een ruime kom goed luchtig tot het mengsel bijna wit is. Voeg dan beetje bij beetje de warme rode wijn toe aan het ei-mengsel. Blijf goed kloppen. Doe dan het beslag terug in de steelpan en zet terug op het vuur. Breng het opnieuw zachtjes aan de kook, blijf goed roeren, net zo lang tot het de dikte van yoghurt heeft.

Haal de taartbodem uit de oven. Verdeel de custard in de taartvorm(-pjes) en leg er voorzichtig de plakjes appel bovenop. De taart gaat nu terug de oven in. Bak deze nog 25 minuten tot het midden net gaar is. Bij het afkoelen stijft ie nog verder op.

En dan als laatste nog het glazuurlaagje. Laat hiervoor het blaadje gelatine in een kommetje met koud water, weken. Die de wijn met de suiker in een steelpan en verwarm. Laat het net zo lang staan tot de suiker helemaal opgelost is. Knijp de gelatine uit en los het op in de warme wijn-siroop. Verdeel de siroop daarna voorzichtig over de taart en laat afkoelen.

Wat een plaatje he? Serveer eventueel met wat vers geslagen slagroom of een lepeltje crème fraîche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *