Als ik m’n blog LaSanne noem, is het niet meer dan terecht dat ik ook het recept van mijn lasagne ‘LaSanne’ post :)

Ik heb er echter niet een vaste ingrediëntenlijst voor: dit hangt er maar net vanaf waar ik zin in heb, wat ik in huis heb of welke groenten van het seizoen zijn. En het eindeloos kunnen variëren, maakt het ook zo leuk om dit gerecht bijna wekelijks te maken…  Ik ga wel vaak uit van dezelfde basis (rundergehakt, tomatensaus en bechamel). Toen ik afgelopen vrijdag deze variant maakte, kwam ik er achter dat ik geen lasagne-bladen meer in huis had, dus heb ik de pastamachine uit de kast gehaald en heb zelf ‘eventjes’ verse bladen gedraaid. Ik heb wat ervaring met zelf pasta maken, dus is dit voor mij in een handomdraai gepiept.

Ingrediënten:

  • 500 gr rundergehakt (of half-om-half),
  • een pakje bacon of ontbijtspek in stukjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 gepelde en gesnipperde ui
  • 1 of 1,5 paprika (ik neem vaak verschillende kleuren, dat ziet er leuk uit), schoongemaakt en in stukjes
  • 2 blikjes tomaten in stukjes
  • evt passata naturel (maar meer saus creëren met wat ketchup of extra water is ook goed mogelijk)
  • een wortel, schoongemaakt en in stukjes
  • 1 grote courgette
  • andere groenten die je eraan toe wil voegen, bijvoorbeeld: prei, broccoli, (knol)selderij, pompoen, aubergine, spinazie, …

Smaakmakers in de saus:

  • goede Provençaalse kruiden (ik koop het huismengsel van de kruidenkraam op de markt in Groningen)
  • zout en peper
  • een flinke snuf kaneel
  • een mespunt (of twee) sambal of een (stukje) fijngesneden rode peper
  • een flinke scheut rode wijn
  • extra knoflook

Ik heb geen standaard hoeveelheden: mijn kruiden zitten in potjes (of ik haal ze vers van m’n balkon: tijm, rozemarijn, salie, oregano, basilicum) en ik strooi er gewoon wat in en proef wat het resultaat is. Ook maak ik de lasagne niet altijd met rode wijn, dit is net hoe het uitkomt.

Voor de verse lasagne-bladen:

  • 200 gr normale bloem
  • 2 eieren

Voor de bechamel:

  • 50 gr boter
  • 1 a 2 el bloem
  • scheut melk en/of water
  • nootmuskaat

Voor de topping gebruik ik meestal normale geraspte kaas, maar geitenkaas is ook een favoriet. Mozzarella en parmezaan zijn daarnaast goede opties, of een mix van de genoemde kazen :)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180C.

Ik ben begonnen met het maken van de pastabladen. Heel eenvoudig: meng de ingrediënten en kneed goed door tot een mooie elastische bal deeg ontstaat. Rol beetje bij beetje door de pastamachine heen (beginnen met de ruimste stand en dan telkens dunner) tot mooie pastabladen. That’s it!

Voordat ik aan de saus begin, eerst nog de courgette: ik snijd deze doormidden en schaaf er met een kaasschaaf plakjes van. Hier maak ik straks extra laagjes van waardoor de lasagne meer stevigheid heeft. De kern van de courgette snijd ik nog in blokjes en voeg ik toe aan de saus.

Dan de saus: Rul het gehakt in de pan, samen met de bacon. Ik vind het lekker om wat grotere stukjes vlees te houden dus rul het gehakt niet te fijn. Mocht je de lasagne met wijn willen maken, blus het vleesmengsel dan nu af en laat de alcohol verdampen. Hierna voeg ik de kruiden toe, gevolgd door de groenten en tomaten uit blik. Omdat de lasagne nog een tijd in de oven gaat, hoeven de groenten niet in de pan door te garen. Breng de saus wat hoger op smaak, mocht deze nog wat te flauw zijn. Je kunt er nu voor kiezen om de saus in te laten koken waardoor hij dikker wordt, of je helpt een handje door een bloempapje toe te voegen (in een apart kommetje een eetlepel bloem met wat water vermengen tot de klontjes eruit zijn en dan aan de lasagne-saus toevoegen). Ik kies meestal voor de laatste optie. Het scheelt me tijd en bovendien: de toegevoegde groenten bevatten nog vocht die er tijdens het garen in de oven voor kan zorgen dat de saus weer (veel) dunner wordt. Door het gebruik van bloem is dit effect minder aanwezig, dat is tenminste mijn ervaring…

LaSanne

Nu kun je de laagjes van de lasagne gaan ‘bouwen’ in een grote ovenschaal. Herhaal zo vaak mogelijk: een dun laagje saus, pastabladen, een laagje courgetteplakjes, saus, etc etc.

De bechamel: Laat in een steelpannetje de boter smelten. Voeg de bloem toe en een flinke scheut melk. Nu snel roeren! Anders komen er klontjes… Voeg meer melk en eventueel water toe om het geheel tot een mooie saus te laten worden. En dan een flinke snuf nootmuskaat als laatste stap en de bechamel is klaar. Verdeel dit over de lasagne en maak het geheel af met de kazen-topping.

En dan kan de lasagne in de oven: met 45 minuten zijn de pastabladen en groenten goed gaar en heeft de lasagne als het goed is een heel mooi lichtbruin korstje. Laat anders de lasagne nog iets langer in de oven (evt op de grilstand) staan.

Eetsmakelijk!

Bereidingstijd: 75 min (incl oventijd)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.