Raffaello-taart

Raffaello-taart

Raffaello-taart is toch de ultieme taart voor de kerstdagen of voor Oud & Nieuw? Het recept lijkt misschien lang en bewerkelijk, maar geloof me: het valt reuze mee en is de moeite meer dan waard. Smullen maar!

Dit heb je nodig voor de Raffaello-taart:

  • 125 gr hazelnoten
  • 75 gr bloem
  • 100 gr boter
  • 3 eieren
  • 150 gr suiker
  • 1 box Raffaello’s
  • 200 gr mascarpone
  • 200 ml slagroom + 100 ml extra voor de garnering
  • Ca. 100 gr kokosrasp
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 2 blaadjes gelatine

Voor het hazelnoot-biscuitbeslag:

Warm de oven voor op 180 C. Vet een klein bakblik (20 cm) in en/of bekleed de bodem met bakpapier. Hak de hazelnoten fijn. Ik heb hiervoor de keukenmachine gebruikt, zó makkelijk. Wissel het hakmes vervolgens met de kneedhaak en voeg de boter, eieren, suiker en bloem toe. Mix het geheel tot een mooi beslag. Mocht je geen keukenmachine hebben: geen nood! De hazelnoten kun je prima met een groot scherp mes fijn maken. Doe vervolgens de boter en eieren in een beslagkom en mix met een handmixer door elkaar. Voeg dan ook de bloem, suiker en hazelnoten toe en roer tot een egaal beslag. Het beslag hoef je niet extra lang te mixen, roer de ingrediënten gewoon goed door elkaar tot je een mooie massa hebt. Doe het dan in het bakblik en smeer de bovenkant glad. Zet in de oven, circa 40 minuten.

Nu de roomvulling:

Sla hiervoor de 200 ml slagroom stijf en schep er de mascarpone bij. Roer tot alle mascarpone-klontjes verdwenen zijn. Voeg de vanillesuiker en de kokos toe en meng door elkaar. Haal alle Raffaello’s uit de verpakking (ze zijn per stuk verpakt, dus dat is een mooi klusje ;)). Ik heb 12 stuks gebruikt als garnering en de rest fijngehakt en door het roommengsel geroerd. Maar neem gerust meer of minder voor de garnering.

De cake is intussen klaar en kun je uit de oven halen. Haal de springvorm er voorzichtig af en laat afkoelen. Snijd dan met een groot scherp mes horizontaal door, zodat je twee plakken krijgt. Bij mij was de cake redelijk plat, dus het was een spannend klusje. Ga gewoon voorzichtig te werk, dan komt het echt wel goed.

Laat de gelatine in een kommetje met koud water, ca. 5 minuten weken. Verwarm een klein bodempje water in een steelpan en los hierin de uitgeknepen en zacht geworden gelatine in op. Laat deze siroop 5 á 10 minuten afkoelen (het mag zeker niet meer dampen) en roer het dan door het roommengsel. Verdeel de helft van het roommengsel over de onderste biscuit-laag. Leg er de andere helft op en bedek met de andere helft van het roommengsel. Bestrooi met wat kokos. Vul een spuitzak met de 100 ml slagroom die je extra hebt om te garneren; maak mooie toefjes langs de rand van de taart. Verdeel de Raffaello’s die je apart hebt gehouden in een mooie cirkel. De taart moet nu nog even opstijven; 30 á 60 minuten in de koelkast. Dan is de taart klaar!

Wat een heerlijke taart is dit geworden en wat past ‘ie goed bij de kerstdagen. Geniet er van, zowel van de taart als van de feestdagen :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.