Notentaart

Notentaart

Notentaart: voor wat inspiratie voor de zaterdag-bakdag.

Dit stond al zó lang op mijn to-bake-lijstje: notentaart, notengebak, noten-plaatkoek… zoetigheid met noten dus. Maar op de één of andere manier koos ik toch telkens voor iets anders als het weer eens tijd was om zoetigheid te maken. En gelukkig is daar nu verandering in gekomen en heb ik een goede twist gegeven aan een fijn recept van Rudolph (van 24 Kitchen). Ik heb er deze keer een plaattaart van gemaakt en er repen uit gesneden. In een ronde vorm kan natuurlijk ook.

Dit heb je nodig om 10 porties te kunnen snijden van de notentaart:

  • voor de bodem: 150 gr bloem, 100 gr boter, 50 gr suiker en een half ei 
  • als vulling maak je een frangipane met 100 gr amandelspijs en 1 ei. Neem 400 gr gemengde noten, ca. 4 el sinaasappelkonfijt en 3 el jam.
  • ter decoratie gebruik je wat poedersuiker.

En dan aan de slag! Verwarm de oven voor op 175 C. Vet een bakplaat of springvorm in en/of bekleed met bakpapier. Maak eerst de taartbodem door de genoemde ingrediënten snel en tot een los maar toch soepel deeg te kneden. Kneed niet te lang, rol de bal uit tot een stevige lap en bekleed er de bakvorm mee. Zet de vorm minstens een uur in de koelkast.

Vermeng ondertussen de amandelspijs met het ei – gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vork. Verdeel deze frangipane over de deegbodem en zet in de oven. In ca. 20 minuten is de bodem lichtbruin gekleurd en gaar.

En dan het notenmengsel. Je kunt de noten wat fijner hakken, maar heel laten kan ook. Rooster de noten in 5 á 10 minuten in een droge koekenpan tot ze licht gekleurd zijn. Doe de jam en sinaasappelkonfijt in een steelpannetje en verwarm tot de jam dun geworden is. Meng hier de noten doorheen en verdeel vervolgens  over de taartbodem. Druk het goed aan zodat je alle vulling op kunt maken. En wat er dan alsnog afvalt, mag je gewoon lekker snoepen ;) Bestrooi de taart met wat poedersuiker en snijd in stukken. 

Bereidingstijd: 45 min (excl. taartbodem in de koelkast).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.