Mosselen zien er misschien niet zo charmant uit, maar lekker zijn ze wel! De combinatie met gorgonzola (of andere blauwe kaas), heb ik van een oud-collega. Mosselen hebben een typische smaak, gorgonzola ook en ik zag dit eerst niet zo goed samen gaan. Maar toen ik het uitprobeerde werd ik blij verrast.

Ik associeer mosselen direct met Texel: in Oudeschild kun je in de haven uitkijken over het wad en zie je de vissersschepen binnenkomen. Aan de andere kant van het eiland, bij één van de strandpaviljoens, is het altijd fijn mosselen eten. Niet persé in de zomer, maar ook in het najaar (zo lang het mossel-seizoen duurt). Dit gerecht is zo ontzettend makkelijk en snel, perfect voor een luie zondag of doordeweeks als je niet zo veel zin hebt om te koken maar toch lekker wilt eten.

En dan het recept…

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 1 portie mosselen (pak á 2 kg)
  • 250 gr gorgonzola of andere blauwe kaas
  • 150 ml slagroom

Spoel de mosselen in een vergiet eerst af. Mochten er al mosselen open gegaan of kapot zijn, haal deze er dan uit (die zijn niet goed). Doe de mosselen met ruim water in  een grote pan, doe de deksel erop en breng aan de kook. Zodra het water kookt, zul je zien dat de mosselen al opengaan. Laat nog enkele minuten koken. Verwarm nu de slagroom en gorgonzola in een steelpannetje zodat de kaas smelt. Giet dan het water van de mosselen af en schud de pan nog even goed. Nu zijn als het goed is, alle mosselen open gegaan. Mochten er nog schelpen gesloten zijn, dan haal je deze er uit. Schenk de gorgonzola-roomsaus over de mosselen en klaar is het! Lekker met focaccia of ander brood en een frisse salade.

Bereidingstijd: 20 min

3 thoughts on “Recept: Mosselen met Gorgonzola

  1. Op het Ile d’Oleron en het Ile de Nourmoutier voor de Franse Atlantische kust wordt dit gerecht veel aangeboden met de lokaal geraapte mosselen. Met Gorgonzola, maar bijvoorbeeld ook met spekjes, knoflook en bosuitjes, of champignons en boursinachtige kaas. Mosselen lenen zich erg goed voor allerlei combinaties. Denk ook aan mosselen in paella. De Nederlandse mosselen zijn twee keer zo groot en zeker zo lekker!

  2. Spannende combinatie lijkt me het, mosselen en gorgonzola! Maar ik zal zeker eens proberen mosselen op deze manier klaar te maken en te eten, ik ben dol op Zeeuwse mosselen en om nieuwe recepten uit te proberen. Glaasje wijn er bij, helemaal goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.