Mini-quiche met rode bietjes & blauwe kaas

Mini-quiche met rode bietjes & blauwe kaas

Het is weer eens tijd voor een recept! En wat een leuk hapje: mini-quiche met bietjes en blauwe kaas. Bij het bedenken van deze mini-quiches heb ik me laten leiden door de recepten van deze hartige taart met rode bietjes en de overheerlijke knoflooktaart. Natuurlijk heb ik als echte foodie heel veel keukentools. Maar sommige dingen vind ik overbodig. Zo dacht ik lange tijd dat ik die schattige kleine taartvormpjes nooit zou gebruiken. En toch besloot ik er een aantal te kopen en ik ben gelijk fan geworden. Het taartje ziet er gewoon te leuk uit en de portie is perfect qua grootte. Binnenkort ook maar eens een zoet taartje maken :)

Dit heb je nodig voor 4 mini-quiche met rode bietjes & blauwe kaas:

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 8 tenen knoflook
  • Scheutje olijfolie
  • Scheutje balsamicoazijn
  • Snuf verse (of gedroogde) tijm
  • Klein glaasje water
  • stukje blauwe kaas
  • 1 flinke rode biet, voorgekookt en geschild
  • 1 ei
  • Half bekertje crème fraîche
  • Handje pijnboompitjes

Verwarm de oven voor op 180C en vet 4 mini-taartvormpjes goed in met boter. Pel de tenen knoflook. Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en bak de tenen knoflook hierin aan tot ze licht kleuren. Blus dan af met water en laat 10 minuten zachtjes borrelen en garen. Ondertussen kun je de taartvormpjes met het bladerdeeg bekleden. Druk het goed aan, snijd de overhangende randjes weg en prik met een vork een paar gaatjes in de bodem. Maak ook de rode biet schoon en snijd in blokjes.

Giet het water uit de steelpan af, zet de pan weer op het vuur en voeg een flinke scheut balsamico-azijn en het glaasje water toe. De azijn gaat verdampen en de overgebleven vloeistof kookt redelijk snel in. Eventueel kun je nog een eetlepel witte suiker toevoegen om er echt een siroop van te maken. Voeg ook de tijm (alleen de blaadjes) toe en roer nog eens goed door. Haal dan de pan van het vuur en verdeel de knoflooktenen en de siroop in de vier taartvormpjes. Verdeel ook de stukjes rode biet en verbrokkel er wat van de blauwe kaas over. Net zoveel als je zelf lekker lijkt.

Klop het ei samen met de crème fraîche los in een kommetje en verdeel over de taartjes. De vulling mag er nog net bovenuit komen en de taartjes moeten natuurlijk niet overstromen. Het kan dus goed zijn dat je wat van het roommengsel overhoudt. Strooi er als laatste nog wat pijnboompitjes over.

Dan gaan de taartjes de oven in. Bak ze in het midden van de oven in circa 40 minuten gaar en goudbruin. Controleer halverwege de bakperiode hoe snel het gaat en pas hier de totale baktijd eventueel op aan. De taartjes zijn lekker als tussendoortje, als hapje bij een picknick, feestje of lunch of samen met een frisse salade en wat warme groente als lichte maaltijd. Eetsmakelijk!

Variatietip: vervang de blauwe kaas door brie of geitenkaas en de rode biet door pastinaak of wortel. Geef er zelf je eigen twist aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *