Voor het echte zomergevoel!

Let op: deze taart moet nog wel minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Dit heb ik niet meegerekend in de bereidingstijd.

Ingrediënten

  • Voor de bodem: 1 ei, 75 gr zachte boter, 150 gr bloem, 100 gr poedersuiker, snufje zout.
  • Voor de vulling: 250 ml slagroom, 250 ml kwark, 3 citroenen, 100 gr suiker, 5 blaadjes gelatine.
  • Voor de topping: 1 el custardpoeder, het sap van 1 citroen, circa 200 ml water.

Bereiding

Stap 1: Warm de oven voor op 180 C en bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in.

Stap 2: Mix voor de bodem, de zachte boter met het ei tot een romig mengsel. Zeef de bloem en poedersuiker er beetje bij beetje door. Voeg een snuf zout toe. Kneed het geheel snel door elkaar tot een mooi deegje. Voeg eventueel meer bloem toe als het deeg te plakkerig blijft. Blijf niet te lang kneden, zo blijft het mooi luchtig en krokant na het bakken. Rol uit tot een dunne lap en bekleed er de springvorm mee. En dan is het net hoe je uitkomt met de hoeveelheid deeg of je ook de randen bekleed.

Stap 3: Vul de taart met een blindbak-vulling (eerst een vel bakpapier, dan de vulling) en zet in de oven: 10 á 15 min waarbij je de laatste 5 minuten de vulling verwijdert. De bodem is nu mooi lichtbruin en droog. Laat de bodem afkoelen.

Stap 4: Laat de gelatine 5 minuten in koud water weken. Rasp de schil van één citroen en knijp het sap ervan uit, neem ook het sap van de twee andere citroenen en doe in een steelpan. Voeg hier de suiker aan toe en verhit het geheel tot de suiker gesmolten is. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en voeg toe in de pan. Roer het geheel door tot de gelatine opgelost is. Laat dit afkoelen.

Stap 5: Sla de slagroom stijf tot circa de dikte van yoghurt. Roer de kwark los en meng door de slagroom. Meng dan de afgekoelde citroensiroop door dit roommengsel. Verdeel dit mengsel over de taartbodem en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Stap 6: Pers een citroen uit en doe het sap in een steelpan, breng aan de kook. Los in een kommetje de custard in wat water op en voeg toe aan het citroensap. Goed roeren tot een mooie gele gelei ontstaat! Eventueel meer custard of water toevoegen om de juiste dikte te krijgen.

Stap 7: Verdeel de gelei over de taart die inmiddels mooi stijf is geworden. En dan is de taart klaar. Geniet ervan!

Variatietip: Gebruik sinaasappel, limoen of grapefruit in plaats van citroen, of een combinatie van citrusvruchten. Voor een no-bake variant kun je de bodem ook maken van verkruimelde koekjes (bv. spritsen) en gesmolten boter.

Bereidingstijd: 30 min (excl opstijven in de koelkast)

Bijgewerkt op 11 november 2014: van het weekend maakte ik deze taart maar dan met geiten-roomkaas in plaats van kwark en mandarijn in plaats van citroen. Ook erg lekker!

6 thoughts on “Recept: mijn citroentaart

    1. Hallo Esther,

      Wat leuk dat je mijn citroentaart uit wilt proberen!
      Ik gebruik meestal een springvorm van 24 cm, maar een maatje groter (28 cm) gaat ook prima.

      Ik ben benieuwd naar het resultaat :)

      Groeten,

      Sanne

  1. Hai Sanne,

    hij staat in de koelkast inmiddels… Hoop echter dat hij gaat lukken. Merkte dat de citroensiroop toch nog wat aan de warme kant was…. ongeduldig hè ;-)
    Maar goed, nog even een paar uurtjes afwachten.

    Groet,

    Esther

    1. Herkenbaar Esther, dat ongeduldig zijn ;) Ik heb ook wel eens getwijfeld aan de dikte van het mengsel, maar het is altijd goedgekomen. Gewoon afwachten en de gelatine zijn werk laten doen!

  2. Vanmiddag de bodem proberen te maken, ik moest minstens 50 gram bloem extra toevoegen om een beetje kneedbaar deeg te krijgen .
    Ook onduidelijk of nu de randen van de vorm ook bekleed moeten worden, volgens de omschrijving wel, maar zo te zien op de bijgaande foto niet ??
    En dan blind bakken: erwten in de vulling gedaan, die blijven allemaal plakken aan het deeg.
    Morgen de vulling maken, ben bennieuwd of dit net zo moeizaam gaat.
    Kortom; nu nog niet echt blij.

    1. Hi Rene,

      Wat jammer dat het met de bodem niet helemaal van harte ging.
      Het maakt in principe niet zoveel uit of je wel of niet randjes maakt met het deeg, net wat je zelf leuk vindt en hoe je uitkomt met de hoeveelheid deeg. Voor het blindbakken gebruik je vaak een stuk bakpapier waar je de vulling in legt en daarmee dus ook eenvoudig verwijderd. Ik heb dit aangepast in de beschrijving.
      Hopelijk is de taart toch goed gelukt en erg lekker!

      Groetjes,
      Sanne van LaSanne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.