DSCN7242

In de categorie ‘doet het altijd goed bij mijn gasten’ heb ik deze keer een recept voor ‘like crazy carrotcake’, oftewel worteltaart. Carrotcake vond ik aanvankelijk heel suf klinken, en vriendlief was er ook al niet voor te porren. Totdat we samen op een dag in ons favoriete koffietentje zaten en onze net gekochte reisgidsen doorbladerden… We bestelden cappuccino en een stuk taart en kregen ‘Crazy Carrotcake’ voorgeschoteld. Volgens de eigenaar van het koffietentje konden we deze taart écht wel waarderen. En inderdaad: wat een zaligheid! Wat was er zo speciaal aan deze taart? De fijne crèmelaag die de carrotcake smeuïg en fris maakt. En ik dacht: dit kan ik zelf ook ;)

Ingrediënten:

  • 150 gr suiker
  • 100 gr zachte boter
  • 2 eieren
  • 1 geprakte banaan
  • 200 gr speltmeel (of bio tarwebloem)
  • 1 thl bakpoeder
  • flinke snuf kaneel
  • 300 gr wortel, geraspt (ik gebruik het liefste winterpeen)
  • 100 gr walnoten
  • 200 gr naturel roomkaas
  • 3 el poedersuiker
  • sap van 1 sinaasappel

Warm de oven voor op 150 C. Vet een kleine springvorm (20 cm) in met boter.

Mix de suiker en boter in een kom tot een gladde massa. Voeg de eieren en geprakte banaan toe en mix het geheel glad en romig. Voeg dan beetje bij beetje de bloem en het bakpoeder toe. Roer met een spatel het rasp van de wortelen en de walnoten door het beslag. Doe het beslag in de springvorm en zet de taart circa 60 min in de oven. De taart is klaar wanneer deze van binnen droog is; test dit door met een scherp mes of breinaald in het midden te prikken. Laat de taart afkoelen en maak ondertussen de glazuur. Hiervoor meng je het sinaasappelsap en de poedersuiker door de roomkaas. Wanneer de taart goed afgekoeld is, kun je deze met het glazuur insmeren. Het glazuur lijkt nu misschien nog wat zacht of zelfs vloeibaar, maar het wordt vaster na een uurtje in de koelkast.

Enjoy!

Bereidingstijd: 1,5 uur

Variatietip: Geef de crazy carrotcake een extra kruidige touch door een flinke snuf gemalen nootmuskaat, kruidnagel en gember door het beslag te mengen. De walnoten kun je ook voor gebruik lekker karameliseren. Rooster de walnoten eerst licht aan in een droge koekenpan, voeg dan 1 á 2 eetlepels gewone suiker toe en laat dit karameliseren.

One thought on “Like Crazy Carrotcake

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.