IMG_4375

Regelmatig zie ik recepten voor homemade focaccia voorbijkomen en denk ik: “jummie dat moet ik echt eens uitproberen.” Maar vervolgens komt het er nooit van. Zoals eerder wel vermeld, eet ik zo goed als geen brood meer, dus zit dit ook niet zo in mijn ‘systeem’. Toch is een stukje (knoflook)brood of sneetje pompoenbrood op z’n tijd erg lekker. En afgelopen zaterdag wilde ik bij de tapas nog iets extra’s serveren: focaccia. Nu dus toch maar een keer zelf maken… De broodbakmachine kneedde het deeg voor mij en liet het rusten en rijzen. Wat hou ik van dat apparaat! Daarna hoefde ik het alleen nog maar te kruiden, in de juiste vorm te leggen en af te bakken.

Omdat ik geen focaccia-ervaring had, deed ik het deze keer qua variatie rustig aan: ik gebruikte alleen wat Provençaalse kruiden, knoflook, grove zout en peper. Voor een volgende keer denk ik aan variaties met: kerstomaatjes, zongedroogde tomaatjes, olijven, takjes rozemarijn, dille, gekarameliseerde uien, geroosterde paprika, pompoenpuree, gorgonzola, geitenkaas, noten en druiven… tja wat niet eigenlijk?

Voor een basis-focaccia heb je nodig:

  • 500 gr speltmeel (of gewone bloem)
  • 300 ml lauwwarm water
  • 15 gr gist (gedroogd)
  • 1 el honing
  • 1 el zout
  • flinke scheut olijfolie

Bekleed een bakplaat met bakpapier en warm de oven voor op 170 C.

Kneed van alle ingrediënten, behalve de olijfolie, een mooi deeg. Voor een goede elasticiteit is het belangrijk dat je lang blijft kneden: 5 á 10 minuten. Vorm een bal en leg deze in een kom. Bedek de kom met een schone theedoek en laat het deeg 20 á 30 minuten rijzen op een tochtvrije plaats in huis. Daarna is het tijd voor de tweede ronde kneden, maar deze keer niet te extreem en lang: duw het deeg een aantal keren goed in zodat de lucht er uitgaat. Je kunt nu de kruiden of andere smaakmakers toevoegen. Je kunt ervoor kiezen om de deegbal eerst tot een lap uit te spreiden/rollen, de kruiden daartussen te doen, en de deeglap dan dubbel te vouwen. Zo krijg je een mooi laagje met vulling in je brood. Je kunt de kruiden ook door het deeg mengen. Maak van het deeg een mooie lap en leg in/op de bakplaat. Je kunt dit met je handen doen als het deeg soepel genoeg is, gebruik anders een deegroller. Smeer de bovenkant dan in met ruim olijfolie en druk er met je vinger kuiltjes in voor de echte focaccia-look.

Omdat ikzelf de broodbakmachine het kneed- en rijs-werk heb laten doen, én omdat het deeg redelijk plakkerig was, lukte het mij niet om het deeg open te vouwen, de kruiden ertussen te doen en vervolgens het deeg weer dubbel te vouwen. Wil je toch dat mooie laagje krijgen en is je deeg ook te plakkerig? Voeg dan extra bloem toe zodat het deeg beter hanteerbaar is. Ik heb ervoor gekozen om, na het met olie insmeren van het brood, de kruiden en knoflook er bovenop te verdelen.

Dan is het nu tijd voor de oven: 20 á 25 minuten. Of het brood gaar is kun je zo testen: klop op de onderkant van het brood. Klinkt dit hol? Dan is het brood gaar. Bij dit grote en platte brood dat heet uit de oven komt, breekbaar is én nog op de bakplaat ligt, lijkt dit misschien lastig. Ik klopte daarom op de bodem van het bakblik en kon het holle geluid prima herkennen. Test geslaagd, want het brood was gaar :)

Bereidingstijd: 75 min (incl kneden en rijzen)

Bijgewerkt op 25 oktober 2014:

Omdat de eerste versie zo goed gelukt was, heb ik gisteren een tweede focaccia gebakken. Deze keer met verse rozemarijn, zongedroogde tomaatjes, knoflook en zeezout. En wederom was de focaccia zeer goed gelukt! Het deeg was nu iets minder nat en ik kon de truc toepassen zoals eerder beschreven met het vullen en het dichtklappen van het deeg. Dit gaf een mooi resultaat!

Focaccia

2 thoughts on “Kruidenfocaccia

  1. Klinkt lekker…behalve de boem in het meel :-)
    Misschien lukt het beter als het bloem wordt.
    ben vandaag voor het eerst op je site, dankzij Suzanne. Leuke dingen heb je er op staan! Ik ga zeker terugkomen en recepten van je uitproberen.
    Zag ergens dat je gekookte linzen invriest. Handige tip, ik ben niet zo van de blikjes dus dan kan ik ze zelf koken en invriezen.
    Succes verder met je blog!

    1. Hahaha dat moet natuurlijk bloem zijn! Heb het gelijk aangepast ;)
      Wat leuk dat je m’n site hebt bekeken en dat de recepten je aanspreken. Mocht je nog vragen/opmerkingen/ideeën hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.