Koude komkommersoep met bloemkool & gember

Koude komkommersoep met bloemkool en gember: wat een te gek recept! Koude soep lekker? Ja natuurlijk! Denk maar aan de zomerse Gazpacho en de vele varianten daarvan. Van watermeloen, rode paprika tot yoghurt en amandelen; je maakt er zo een heerlijke frisse entree van voor een leuk voorjaars- of zomerdiner. Deze koude komkommersoep met bloemkool & gember – naar recept van Yotam Ottolenghi – komt wel eens voorbij in mijn kookworkshops en ik vind het leuk om ‘m te serveren bij een borrel. Bloemkool klinkt misschien niet zo sexy, maar geloof me: dat komt echt wel goed.

Voor 4-6 personen

  • 3 takjes munt
  • 8 cm gemberwortel
  • klein bloemkooltje
  • 2 komkommers
  • halve teen knoflook
  • 300 ml Griekse yoghurt
  • 1 el citroensap
  • 30 ml olijfolie
  • 50 gr amandelschaafsel
  • 1 thl gedroogde munt
  • Zout en peper

Zo maak je de koude soep:

Schil de gemberwortel en rasp twee derde ervan grof. Het overige deel snijd je in fijne plakjes.

Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd de roosjes los en klein.

Was de komkommers en schil ze. Snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten met een lepeltje. Hak daarna de komkommer grof.

Haal de teen knoflook uit het schilletje en snijd daarna fijn.

Giet zo’n 400 ml water in een pan, zet op het vuur en voeg de takjes munt, de plakjes gember en en snuf zout toe. Breng aan de kook en voeg de bloemkool toe. Blancheer de roosjes zo’n 3-5 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet dan af en zet opzij. De munt en gember kun je daarbij weggooien.

Doe de komkommer in een ruime kom, samen met de geraspte gember, knoflook, yoghurt, citroensap en een theelepel zout en peper. Daarna pureer je dit tot een gladde en romige massa (dit kan wel zo’n 5-6 minuten duren). Let op: de bloemkoolroosjes voeg je nu nog niet toe. Deze pureer je niet mee. Dit kan natuurlijk wel, mocht je de soep egaal en romig willen maken. Zet de soep in de koelkast tot gebruik.

Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en voeg de amandelen toe. Roer regelmatig om tot het schaafsel mooi goudbruin is. Doe in een kommetje en voeg de gedroogde munt toe, net als een snufje zout. Laat het mengsel afkoelen.

 

Voor het serveren:

Verdeel de bloemkoolroosjes in mooie drinkglazen, schaaltjes of soepborden. Verdeel de soep erover en wat van het amandelmengsel en serveer.