Ketchup & Pastasaus zonder suiker

DSCN6614

Zelf ketchup & pastasaus zonder suiker maken is zo leuk om te doen! De tomaten zijn eindelijk op, maar ik heb nog niet alle recepten met jullie gedeeld… Het tomaten-project achtervolgt me dus nog steeds ;) Daar gaan we vandaag maar verandering in brengen. Na de tomatentapenade en zongedroogde tomaten, vandaag deze twee recepten. Zelf ketchup en pastasaus maken zijn perfecte weekend-activiteiten. Uiteraard suikervrij en veeeeel lekkerder dan uit een fles of pakje. Daar doe je het voor: lekker puur! Aan de slag dan maar.

Ketchup

Dit heb je nodig voor de ketchup:

  • 1 kg tomaten
  • 1 ui
  • 1 thl geraspte gember
  • 1 thl paprikapoeder
  • 1 thl gemalen nootmuskaat
  • 0,5 thl gemalen kruidnagel
  • flinke snuf zout & peper
  • klein teentje knoflook
  • 2 el balsamicoazijn (ok, hier zit misschien toch een beetje suiker in)

Maak de tomaten en ui schoon en snijd in stukjes. Doe de tomaten en knoflook in een ruime pan en voeg een bodempje water toe (ca. 2 cm in de pan). Breng het geheel aan de kook en laat het circa een uur zachtjes pruttelen. Voeg dan de kruiden en azijn toe en laat wederom een uur pruttelen. Roer regelmatig door. Neem vervolgens de staafmixer en pureer de tomaten tot een gladde massa. Proef nu of je de saus goed op smaakt vindt en voeg eventueel extra zout, peper of van bovengenoemde kruiden toe. Mocht je van pittig houden, voeg dan een stukje verse rode peper of lepeltje sambal toe. Als je blij bent met de dikte van de ketchup, dan laat je deze nu volledig afkoelen. Andes laat je de ketchup nog enige tijd inkoken.

Ik bewaarde de ketchup in een bakje in de koelkast en gebruikte het in de volgende dagen. De ketchup is op deze manier niet erg lang houdbaar. Wat dat betreft kun je er beter voor kiezen om het in steriele potten te bewaren (net zoals je dat met homemade jam zou doen).

DSCN6533 DSCN6523 DSCN6506

Pastasaus

En dan maakte ik ook ook pastasaus. Je kunt eenzelfde soort bereiding aanhouden als bij de ketchup. Ik hou er echter erg van om groenten zoals paprika, aubergine en tomaten in de oven te grillen.  Het roosteren geeft zoveel extra smaak, echt top!

Verwarm eerst de oven voor op 200C. Neem dan een kilo tomaten en 2 dikke rode paprika’s. Maak ze schoon en snijd vervolgens  in helften of kwarten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de tomaten en paprika erop. Rooster de groenten in ongeveer 30 minuten tot ze zacht zijn en een klein zwart randje hebben. Doe de stukken tomaat en paprika in een ruime pan, voeg een teen knoflook toe, een flinke snuf Provençaalse kruiden, wat zout en peper en ca. 150 ml water toe. Breng het geheel aan de kook.

Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer glad. Breng nu verder op smaak met Provençaalse kruiden, verse basilicum en zout & peper. Laat eventueel verder inkoken tot de gewenste dikte bereikt is en klaar is je pastasaus.

Ik heb de saus over twee bakjes verdeeld en bewaar dit in de vriezer. Perfect! Gelijk gebruiken kan natuurlijk ook ;)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.