Ik hou van eten uit zoveel landen, ik heb niet bepaald een specifieke lievelings-keuken. Je kunt me wakker maken voor Sushi, Taco’s, Pannenkoeken, Tapas, Lasagne… Toch merk ik dat ik met de seizoenen zo mijn voorkeuren heb: in de winter graag ovenschotels (zoals een Engelse Sheperds Pie) en de Hollandse pot. In het voorjaar lichte Scandinavische gerechten, in de zomer fris en kruidig Mediterraans en nu in de herfst warme gerechten uit het Midden-Oosten, zoals die van Ottolenghi. En van laatstgenoemde kwam ik een fijn gerecht tegen, te weten kip met hazelnoten, maar ik had niet alle ingrediënten in huis… dus wat doe je dan? Het recept ‘ LaSanne’ maken natuurlijk en daar kwam dit uit:

IMG_5281Dit heb je nodig:

  • 500 gr kipfilet
  • 1 flinke toetjeslepel gemalen kardemom
  • 1 kleine toetjeslepel gemalen kaneel
  • klein plukje saffraan
  • sap van een citroen
  • flinke snuf zout & peper
  • scheutje olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 el honing (of agavesiroop)
  • 1 hand amandelen

Ik maakte er ook een venkel-rucola salade bij. Hiervoor heb je nodig:

  • 2 flinke handen rucola
  • 1 handje fijngesneden venkel
  • het sap van een halve citroen
  • wat geroosterde pijnboompitjes

IMG_5275

Verwarm de oven voor op 190 C. Hak de amandelen fijn en rooster ze in een koekenpan. Snijd de kipfilet in kleinere parten en meng ze in de olie, het citroensap, de saffraan, kardemom, kaneel en zout & peper. Leg ze samen met de gesnipperde ui in een ovenschaal en zet in de oven. In circa 35 minuten is de kip gaar (draai halverwege de partjes om).

Ondertussen kun je de salade maken. Je kunt de venkel heel fijn snijden en rauw gebruiken maar mocht je dit te knapperig vinden, dan kun je de groente kort blancheren (dit heb ik gedaan). Laat de venkel na het blancheren helemaal afkoelen en goed uitlekken. Mix het daarna met de rucola in een saladeschaal en besprenkel met het citroensap. Maak het af met de pijnboompitjes.

Als de kip klaar is haal je de schaal uit de oven en besprenkel je er nog de honing en amandelen over.

De kip en salade waren voor mij als maaltijd meer dan genoeg. Wil je toch wat meer, dan kun je er gebakken aardappeltjes bij serveren (zoals ik deed voor vriendlief).

Bereidingstijd: 45 min

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.