Kabeljauw met pompoenpuree & bietjes op twee manieren

Hoewel ik weinig recepten met vis of vlees deel op mijn blog, is het zeker niet zo dat ik vegetarisch ben. Sterker nog: ik ben gek op een goed stukje vlees (of gevogelte) of een moot vis. Naast dat ik dat gewoon erg lekker vind, vind ik de voedingswaarde onmisbaar. De goede vetten, eiwitten, ijzer…  Wel ben ik de afgelopen jaren minder vlees gaan eten en is dat nu zo’n 1 á 2 keer per week. Vis eet ik zo’n 3 keer per week. En de overige dagen dus vegetarisch. Maar goed, genoeg over mijn wel of niet aanwezige vlees- en visconsumptie. Ik heb vandaag een fijn recept! En inderdaad: een recept met vis. Dus aan de slag dan maar!

Het gerecht bestaat uit een grove pompoenpuree, een fijne rode bietenpuree met venkelzaad en dunne plakjes rode biet. En uiteraard een mooie moot kabeljauw. Je kunt natuurlijk ook voor een andere witvis kiezen of voor zalm.

Voor de grove pompoenpuree, gebruik je een halve flespompoen (medium grootte). Maak deze schoon en snijd in blokjes. Doe in een ruime pan met lichte bouillon en eventueel een snuf kerrie. Breng het geheel aan de kook en laat de pompoen op laag vuur gaar worden. Giet het kookvocht af. Voeg een klontje boter toe en stamp de pompoen daarna tot een grove puree.

Tussendoor maak je alvast de bietenpuree. Verwarm hiervoor 3 flinke voorgekookte rode bieten en blend deze met de staafmixer fijn. Voeg een scheutje water toe en ca. 1 thl venkelzaad en blend nogmaals door met de staafmixer tot een heel gladde puree/mousse ontstaat. Daarnaast snijd of schaaf je 1 flinke biet in heel dunne plakjes.

Dep de moten kabeljauw goed droog en bestrooi met zout & peper. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de kabeljauw in enkele minuten medium aan. Draai de vis niet tig keer om, daar gaat ie alleen maar stuk van. Dus gewoon 2 minuten aan elke kant. De baktijd afhankelijk van de dikte, dit moet je even aanvoelen.

Schep dan een portie pompoenpuree op een groot bord, verdeel wat plakjes rode biet en schep er de fijne bietenpuree bij. Leg ook de moot vis op het bord, bestrooi met nog wat zout & peper en eventueel extra venkel. Als laatste nog een klein beetje garneren met wat grof gesneden verse peterselie en klaar is je healthy maaltijd. Je kunt er eventueel nog aardappeltjes of een frisse salade bij serveren. Net hoe groot je honger is.

Eetsmakelijk!

Bereidingstijd: 30 min.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *