IMG_4783

Rode bietjes zijn ook altijd leuk om mee te koken. Alleen de naam klinkt al lief en gezellig: “bietjes”. Rode bieten zijn dan eerder stoer en groot, tja dat kunnen ze ook wel zijn maar ik hou het liever bij de gezellige bietjes ;) Eerder maakte ik al deze fijne salade en sandwiches met bietenspread. Voor het recept van vandaag heb ik de bietjes de hoofdrol gegeven in deze mooie hartige taart. Door de balsamico krijgt de taart wat pit en de feta geeft de taart wat romigheid. In deze taart komen zowel de stoere als  lieve kant van de rode biet goed tot zijn recht!

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 6 st bladerdeeg (die kleine vierkantjes), of 1 grote lap, ontdooid
  • 4 voorgekookte rode bietjes
  • 1 ui
  • scheutje olijfolie
  • circa 50 ml balsamicoazijn
  • 1 el bruine suiker of honing
  • 2 eieren
  • 150 gr feta
  • 2 takjes tijm
  • zout & peper

Verder heb je nodig:

  • ondiepe ovenschaal
  • blindbakvulling

Warm de oven voor op 180C. Maak van de kleine vellen bladerdeeg een grote lap en spreid deze uit in een ronde ondiepe ovenschaal. Mocht je een grote rol bladerdeeg hebben, dan kun je deze natuurlijk zo in de ovenschaal leggen. Leg er dan de blindbakvulling op (ik gebruik meestal een kopje rijst in zilverfolie) en zet 5 á 10 minuten in de oven. Zo kan de bodem alvast voorgaren. Als de bodem voorgebakken is haal je deze uit de oven, maar laat je de oven nog wel aan staan.

Snijd ondertussen de ui in ringen, doe samen met een drupje olie in een koekenpan en laat op laag vuur glazig worden, in circa 5 minuten. Snijd de bietjes in dunne plakjes en doe bij de uien in de pan. Voeg dan ook de balsamicoazijn, suiker of honing, tijm en wat peper & zout toe. Voeg eventueel nog een scheutje water toe en laat het geheel 10 á 15 minuten pruttelen. Het vocht kookt dan wat in tot een siroop.

Verdeel het bietenmengsel over de bladerdeegbodem. Kluts de 2 eieren en schenk over de taart. Verbrokkel ook de feta erover en besprenkel met nog wat extra tijm. De taart gaat dan terug in de oven. In circa 30 á 40 minuten is het deeg gaar en krokant aan de randen en de vulling stevig.

Serveer met een salade en bijvoorbeeld een stukje gegrilde zalm. Eetsmakelijk!

Variatietip: Koop eens bietjes in verschillende kleuren of voeg wortel, pompoen of pastinaak toe.

Bereidingstijd: 60 min

Bijgewerkt op 12-10-2015: Gisteren maakte ik deze taart weer eens en koos voor een kleine twist: op de taartbodem heb ik een flinke portie pompoenpuree gesmeerd en daarop de rest van de bieten- en uienvulling. Het zorgt voor een extra ‘zoetje’. Erg lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.