Hartige taart met kip is alweer het laatste recept in deze thema-week met hartige & zoete taarten… Natuurlijk blijf ik lekker doorbakken. Het in tenslotte bijna kerst en er staat nog het één en ander qua taarten op de planning. Dat wordt smullen! Deze hartige taart met kip leent zich uitstekend voor variatie en left-overs. Ik maak ‘m standaard met broccoli, maar andere (restjes) groenten kunnen natuurlijk ook prima (denk aan paprika, boontjes of courgette). Kijk dus eerst wat je nog hebt liggen voordat je aan het bakken begint… Als hoofdgerecht zou ik deze taart voor 4 personen serveren, lekker met een salade erbij.

Dit heb je nodig voor de hartige taart met kip:

  • bladerdeeg, genoeg om een springvorm van 24 cm mee te bekleden
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 1 stronk broccoli
  • 500 gr kipfilet
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • Provençaalse kruiden
  • een paar takjes tijm of rozemarijn
  • zout & peper
  • scheutje olijfolie

Bereiden:

Warm eerst de oven voor op 180 C. Bekleed vervolgens de springvorm met bakpapier en vet de randen in. Verdeel het bladerdeeg in de vorm en druk de randje goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vorm apart.

Snijd nu de broccoli fijn en breng in een pan met wat water aan de kook. Laat de broccoli gaar koken (maar niet te gaar, een beetje bite is wel zo lekker). Snijd ondertussen de kip in reepjes, snipper de ui, pel en pers de knoflook. Bak vervolgens in een koekenpan met wat olijfolie eerst de kip op hoog vuur goudbruin en voeg de ui en knoflook toe. Laat de kip niet te lang garen, ander wordt deze te taai (de kip gaart in de oven namelijk ook nog door). Als de broccoli gaar is, giet je het water af en voeg je de broccoli aan de kip toe in de pan. Breng op smaak met de Provençaalse kruiden en flink zout & peper. Schep het geheel vervolgens door elkaar en verdeel dan in de springvorm.

Splits één van de eieren en bewaar het eigeel apart. Het eiwit en de andere twee eieren kluts je vervolgens samen met de slagroom door elkaar. Giet dit over de vulling van de taart. Bestrooi met nog wat zout en peper en leg er de takjes tijm of rozemarijn op. Vouw de randen van het bladerdeeg mooi rond naar binnen en smeer in met het eigeel. Nu gaat de taart de oven in: 30 á 40 minuten tot de vulling gestold is en de bovenkant mooi goudbruin.

En dan is de hartige taart met kip klaar. Eetsmakelijk!

Bereidingstijd: 1 uur

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.