IMG_6401

Zonder suiker, zonder boter, zonder zuivel en toch lekker zoet: I like! Ik heb dit recept bedacht aan de hand van de ‘like crazy carrotcake‘ en de ‘sinaasappel-amandelcake‘ die ik eerder maakte. Ik had bedacht dat ik deze muffins als tussendoortjes of bij m’n ontbijt kon eten, maar toegegeven: ze waren na het bakken in no time op!

Ingrediënten voor 8 á 10 kleine muffins:

  • 2 eieren
  • halve banaan
  • 50 gr havermoutvlokken
  • 50 gr amandelmeel
  • snuf kaneel
  • snuf zout
  • mespunt bakpoeder
  • 1 appel
  • 1 wortel
  • 6 gedroogde abrikozen
  • rasp van een kleine sinaasappel
  • amandelschaafsel als garnering

Aan de slag dan maar!

Verwarm de oven voor op 170C. Mix de eieren en de banaan in een beslagkom met een handmixer tot een romig geheel. Vermaal in een aparte kom/mengbeker de havermoutvlokken met de staafmixer fijn. Voeg de vermalen havermout, het amandelmeel, bakpoeder, snuf zout en kaneel toe en roer door elkaar. Rasp de appel en wortel en voeg dit toe aan het beslag. Snijd de abrikozen in kleine stukjes en voeg samen met het rasp van de sinaasappel toe aan het beslag.

De muffins die ik maakte waren erg ‘sinaasappelig’ van smaak, ook al proefde ik in het beslag ook echt nog banaan, kaneel en de frisheid van de appel. Doe dus rustig aan met het sinaasappelrasp, de smaak wordt sterker door het bakken.

Ik gebruikte siliconen vormpjes in een cupcake-bakblik. Je kunt ook prima papieren vormpjes gebruiken. Verdeel het beslag in de vormpjes en strooi er wat amandelschaafsel op. Zet de muffins 30 minuten in de oven. Controleer of ze gaar zijn. Ik heb dit gedaan door er één te breken, zo kon ik de onderkant en binnenkant goed beoordelen. Ik heb de muffins na het eerste half uur nog een kwartier laten bakken, ze bleven namelijk redelijk klef. Even in de gaten houden en testen dus ;)

Bereidingstijd: 50 min

Én genoeg te variëren bij dit recept! De appel kun je bijvoorbeeld vervangen door peer, abrikozen door dadels, walnoten in plaats van amandelschaafsel, sinaasappelrasp vervangen door citroenrasp of een eetlepel lijnzaad en/of geraspte kokos toevoegen…

IMG_6395

Bijgewerkt op 9 december 2014: gisteren maakte ik een variatie op deze muffins: zonder sinaasappel en abrikoos, maar met dadels en honing. Ook erg lekker!

IMG_7406a

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.