Gekarameliseerde knoflooktaart

DSCN7152

Deze gekarameliseerde knoflooktaart is altijd een succes in mijn kookworkshops. Regelmatig neem ik dit recept daarin mee en elke keer wordt ‘ie een beetje anders. Maar elke keer ook erg lekker :) Ik heb me laten inspireren door Ottolenghi, zoals dat wel vaker gebeurt. Want wat zijn zijn recepten fijn. Ik heb deze keer kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt, maar geef bij dit recept de werkwijze om zelf bladerdeeg te maken. Bepaal zelf welke versie je kiest ;) Knoflook klinkt misschien heftig, maar in deze taart komt juist de zoete kant naar voren omdat je de teentjes karameliseert. In combinatie met de twee soorten geitenkaas is dat echt lekker. Mijn gasten sneden kleine puntjes van de taart, maar normaal zou ik deze hoeveelheid over 4 personen verdelen.

Dit heb je nodig voor het bladerdeeg:

  • 250 gr bloem
  • 250 gr boter
  • klein scheutje water
  • snuf zout

Dan de vulling:

  • 3 bollen knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 1 thl balsamicoazijn
  • 200 ml water
  • 1 thl suiker
  • 1 thl fijngesneden verse of gedroogde rozemarijn
  • 1 thl fijngesneden verse of gedroogde tijm
  • 120 gr zachte geitenkaas
  • 120 gr (medium) harde geitenkaas
  • 2 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 100 ml crème fraîche
  • zout & peper

Bereidingswijze voor de gekarameliseerde knoflooktaart:

Je begint met het maken van het deeg. Dit kan ook prima een dag van te voren. Snijd de nog koude boter in kleine blokjes en doe bij de bloem in een mengkom, voeg ook de snuf zout toe. En dan flink kneden maar! Eerst maak je er een luchtig kruimeldeeg van, maar met wat water vorm je makkelijk een bal. Doe het deeg vervolgens in folie en leg minstens een half uur in de koelkast zodat de boter weer hard kan worden. Daarna leg je het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en rol je het met een deegroller uit. Bestrooi eventueel met meer bloem om een mooi en goed hanteerbaar deeg te houden. Vouw de lap dan twee keer dubbel en rol weer uit. Herhaal dit een aantal keren.

Verwarm nu de oven voor op 180 C. Bekleed vervolgens een springvorm (24 cm) met bakpapier en vet de randen in. Spreid nu de lap deeg uit in de vorm en druk goed aan tegen de randen. Als je het deeg een dag van te voren maakt, kun je het met bakpapier oprollen en in vershoudfolie in de koelkast bewaren. De volgende dag kun je het zo weer uitrollen en gebruiken. Bak de bodem met een blindbakvulling circa 10 minuten en nog eens 5 minuten zonder vulling. Haal de vorm uit de oven en draai de temperatuur terug naar 160 C.

Nu de vulling: pel/schil de bollen knoflook en doe de teentjes met ruim water (dit is dus niet de portie water die in de ingrediëntenlijst staat) in een steelpan. Breng aan de kook en laat circa 3 minuten doorkoken. Giet dan het water af en voeg het scheutje olijfolie toe. Bak de knoflook op hoog vuur even door. Voeg dan het water en de balsamicoazijn toe en laat het geheel 10 minuten rustig koken. Voeg nu de rozemarijn, tijm en suiker toe en laat nog eens 10 minuten koken. Je zult zien dat er dan een mooie karamelsiroop is ontstaan. De teentjes knoflook zijn inmiddels zacht en heerlijk zoet geworden.

Verdeel de twee soorten geitenkaas over de taartbodem en dan ook de knoflook en siroop. Mix de slagroom met de crème fraîche en de eieren en schenk over de taartvulling. De kaas en knoflook moeten nog wel net zichtbaar blijven. Het kan dus zijn dat je wat van het roommengsel over houdt. Bestrooi nog met wat zout & peper en dan gaat de taart de oven in. Bak de taart in 35-45 minuten tot de vulling stevig is en iets goudbruin.

Eetsmakelijk!

  • Bereidingstijd bladerdeeg: 20 minuten, excl het koud stellen in de koelkast.
  • Bereidingstijd verdere taart: 60-75 minuten

One thought on “Recept: Gekarameliseerde knoflooktaart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.