Zelf Glühwein maken, met Amaretto & slagroom. Jum!

Sinds anderhalve week is het centrum van Oldenburg omgetoverd tot een kerst-sprookje: er is namelijk kerstmarkt! Rondom de Lambertikirche staat het vol met gezellige standjes waar je allerlei prulletjes kunt kopen en waar je op kunt warmen met lekkere snacks en Glühwein. En dat laatste, die Glühwein dus, geeft mij echt een kerstig en winters gevoel. Vorige week heb ik een rondje kerstmarkt gedaan met een collega en we probeerden verschillende soorten Glühwein uit zoals Glühwein met rum, witte wijn-Glühwein en de ‘Schneemann’. En die Schneemann vond ik zo lekker, dat ik die thuis op mijn manier nagemaakt heb. Jum! Maar hoe maak je zelf Glühwein? Check dit recept en probeer het gewoon eens uit!

Dit heb je nodig voor twee flinke koppen vol:

  • Een halve fles rode wijn (ik gebruikte La Font – Classic Red Pays D’Oc)
  • 1 halve sinaasappel of 1 mandarijn
  • Ca. 6 kruidnagels
  • 2 steranijsjes
  • 1 kaneelstokje
  • Amaretto
  • Slagroom, stijf geslagen met een snufje zout en theelepel (vanille-)suiker

Doe de wijn met de kruiden in een steelpan. Snijd de sinaasappel of mandarijn in plakjes of partjes voeg aan de wijn toe. Laat dit zo een tijd staan, een half uur of 2 á 3 uur. Hoe langer je het laat staan, des te beter kunnen de smaken van de kruiden zich met de wijn vermengen. Warm voor gebruik de wijn op laag vuur langzaam op. Breng het niet aan de kook, dan verdampt de alcohol en dat wil je juist niet. Doe een flinke shot Amaretto in een mok, giet er de warme glühwein op en schep er een flinke lepel slagroom op. En klaar is de Schneemann. Jummie!

Uiteraard  is de glühwein zonder Amaretto en slagroom ook erg lekker en minder sterk qua percentage alcohol. De Schneemann is namelijk best pittig, dus drink met mate ;)

Variatietip: probeer vooral andere specerijen uit om de glühwein naar je eigen smaak te maken. Denk aan citroen, verse gember, een scheut cognac, suiker of kardemom. Het hangt ook een beetje van de rode wijn af die je gebruikt. Probeer dit dus uit en doe het op je gevoel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.