De ultieme vega-burger
De ultieme vega-burger

Vandaag het recept voor de ultieme vega-burger. Wat is de vakantie weer snel voorbij gevlogen maar wat was het fijn zeg! Nu weer met frisse zin er tegenaan. Het enige wat me niet gelukt is, is om een beetje van die heerlijke warmte en zon mee terug te nemen en nu heb ik het telkens koud…

Zoals eerder al beloofd,  vandaag het recept voor deze top-burgers. Geïnspireerd op een recept uit The Green Kitchen, maar ik moest er natuurlijk wel mijn eigen draai aan geven ;) Volgens mij bevatten deze burgers dé ideale combi van zomer en herfst: frisse sla en perzik plus grote kastanje-champignons. Bereiden kan perfect op de barbecue, maar op de grillplaat of in de grillpan ook uitstekend. Ik heb deze keer ‘ordinaire’ (maar wel de echte!) hamburgerbroodjes gebruikt omdat vriendlief deze zo lekker vindt. De volgende keer probeer ik het eens met meergranen bollen of een zelfgemaakt speltbroodje. Verder zijn deze burgers erg healthy!

Dit heb je nodig voor 4 ultieme vega-burgers:

  • 4 hamburgerbroodjes
  • bakje kastanjechampignons
  • 3 perziken
  • een paar blaadjes sla, maakt niet zoveel uit wat voor soort
  • een bosuitje
  • handje verse peterselie
  • een paar takjes verse tijm
  • een paar takjes verse rozemarijn
  • 4 tomaten
  • 2 avocado’s
  • sap van een citroen
  • 3 tenen knoflook
  • scheut olijfolie
  • zout & peper

Zo maak je de burgers:

Maak eerst een marinade van een flinke scheut olijfolie, het sap van een halve citroen, 2 geperste tenen knoflook, de rozemarijn (fijn gesneden) en wat zout en peper. Zet dit apart.

Maak vervolgens de guacamole. Snijd hiervoor de avocado’s in de lengte doormidden en schep het vruchtvlees uit de schil (verwijder uiteraard ook de pit). Maak 2 tomaatjes schoon en snijd in stukjes. Doe de tomaat en avocado samen met de gepelde teen knoflook het sap van de andere halve citroen en zout & peper in een mengbeker en mix met de staafmixer tot een gladde massa. Een klein beetje stukjes overlaten is ook lekker! Zet de guacamole apart. Om te voorkomen dat deze bruin wordt, duw je de pit in het midden en laat je het gewoon zo staan.

Verwarm nu de grillpan of –plaat op hoog vuur voor. Maak de champignons schoon en snijd de steeltjes eraf. Maak ook de perziken schoon en snijd in mooie parten. Je kunt ze halveren, maar ook in kleinere plakjes snijden. Net wat jou leuk lijkt. Bak de champignons en perziken in de grillpan tot ze mooie donkere streepjes hebben aan beide kanten. Ik heb ook de broodjes even in de grillpan gelegd voor een lekker krokant laagje. Dit hoef je natuurlijk niet perse te doen. Besprenkel wat van de marinade over de champignons en de perziken.

Snijd dan ook de tomaten in plakjes en hak de peterselie grof. Besmeer de broodjes met een lekker dikke laag guacamole. Leg er wat blaadjes sla op, tomaat en wat bosuitjes. Leg er 1 á 2 champignons op, afhankelijk van de grootte van het broodje en van de champignons. En leg er dan ook de perzik-partjes op. Bestrooi met peterselie, eventueel wat extra marinade en dek af met de bovenkant van het broodje. Je kunt ter versteviging een satéstokje in het broodje prikken. En dat is het! Heerlijk om lauwwarm te eten.

Bereidingstijd: 30 min.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.