De ultieme laagjestaart – King Arthur

De ultieme laagjestaart – King Arthur: wow! Hoe feestelijk, fris, voorjaarsachtig en jummie jummie ziet deze taart eruit? Chocola, kokos, sinaasappel: echt een fijne combi. En de naam? Tja, hoe noem je zo’n taart? We vonden ‘m vooral erg koninklijk en met de chocoladebrokken aan de zijkant een beetje eruit zien als een kroon…

Ingrediënten voor de De ultieme laagjestaart – King Arthur:

  • Voor de bodem: 100 gr bloem, 75 gr poedersuiker, 50 gr zachte boter en 1 ei. Daarnaast is het handig om zilverfolie en blindbakvulling bij de hand te hebben.
  • Het onderste laagje: 150 ml kwark, 150 ml slagroom, 150 gr extra pure choco, 3 blaadjes gelatine, evt 2 el suiker en een scheutje water
  • Het tweede laagje: wederom 150 ml kwark, 150 ml slagroom, 150 gr melkchocolade, 2 blaadjes gelatine en een scheutje water
  • Het witte laagje: 300 ml kokosmelk, 4 el kokosrasp, 3 blaadjes gelatine.
  • De topping: 200 ml vers geperst sinaasappelsap en 2 blaadjes gelatine.
  • Als decoratie heb ik pure chocolade gesmolten, uitgestreken, laten drogen en als ‘scherven’ gebroken.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 180 C en bekleed een springvorm (24 cm) met bakpapier. Doe de ingrediënten voor de bodem in een mengkom en mix/kneed snel door elkaar. Druk de bodem in de springvorm mooi strak en glad aan. Leg een vel zilverfolie op de bodem en leg hier de blindbakvulling in. Zet de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven, haal daarna de blikbakvulling (incl folie) eruit en bak nog 5 minuten verder. De bodem is hierna klaar, droog en naturel van kleur. Laat de bodem afkoelen.

Ondertussen begin je met het eerste laagje van de taart. Sla de slagroom in een mengkom stijf tot ongeveer de dikte van yoghurt. Voeg de kwark eraan toe en roer tot een gladde massa. Doe de gelatineblaadjes in een bakje met koud water en laat 5 á 10 minuutjes weken. Breek de chocolade in stukjes en doe in een kommetje. Smelt de chocolade in een steelpannetje au bain marie en roer daarna beetje bij beetje door het kwarkmengsel. Mocht je het mengsel qua smaak te intens of bitter vinden, voeg dan naar smaak wat suiker toe. Verwarm een bodempje water in een steelpannetje en voeg de uitgeknepen gelatine eraan toe als het kort gekookt heeft. Roer door elkaar zodat de gelatine goed gesmolten is en meng het daarna rustig door het kwarkmengsel. Verdeel over de taartbodem en zet in de koelkast.

Het is nu echt een kwestie van geduld hebben: de laag moet echt goed stijf zijn voordat je er de tweede laag op kunt gieten. Dit duurt zeker 30 tot 60 minuten. Je kunt alvast wel wat voorbereidingen voor de tweede chocoladelaag treffen: sla de slagroom stijf en vermeng met de kwark. Breek de melkchocolade in stukjes en zet apart.

 De ultieme laagjestaart - King Arthur

Als de eerste laag mooi stijf is, herhaal je het procedé zoals boven beschreven. Maar dan uiteraard met melkchocolade in plaats van de extra pure chocolade. Omdat melkchocolade al veel zoeter is dan de extra pure, heb ik hier geen extra suiker toegevoegd. Verdeel het mengsel over de eerste laag en zet wederom in de koelkast.

Als ook deze laag mooi stijf is, komt het witte kokoslaagje. Kleine instructie hierbij: kokos en gelatine zijn geen beste vrienden. Het is belangrijk om de kokosmelk goed te verhitten en daar de gelatine in op te lossen. Voeg je gesmolten gelatine aan koude kokosmelk toe, dan wordt het geheel niet stijf. Week de gelatine eerst in koud water, breng de kokosmelk aan de kook en voeg dan de gelatine en het kokosrasp eraan toe. Laat dit mengsel eerst tot lauw afkoelen. Zo blijft het reeds opgesteven tweede chocoladelaagje van je taart ook in tact wanneer je het kokosmengsel erop giet. Laat ook deze laag goed opstijven.

De topping maak je door de gelatine te laten weken en het sinaasappelsap in een steelpannetje te verwarmen. Roer de uitgeknepen gelatine erdoorheen en laat het mengsel tot lauw afkoelen. Giet dan over de taart en laat opstijven.

Als decoratie heb ik chocolade gesmolten, op een bakpapiertje uitgestreken, laten opdrogen (in de koelkast gaat dit snel en wordt het mooi knapperig) en als scherven gebroken. Als alle laagjes dan eindelijk mooi stijf zijn, kun je de taart voorzichtig uit de vorm halen en op een bord of mooie schaal plaatsen. Druk de chocoladescherven tegen en rand en tadaa: King Arthur is klaar!

Bereidingstijd: ik zou er al met al 4 uur voor rekenen. Tussendoor kun je allerlei andere dingen doen en de volgende laag voorbereiden. Maar feit blijft: deze taart vraagt om geduld. Maar dan heb je ook wat.

3 thoughts on “Recept: De ultieme laagjestaart – King Arthur

  1. En ik weet hoe lekker hij is, maar nog steeds niet gemaakt! Dat gaat nu echt gebeuren, nu ik gelezen heb dat er helemaal niet zoveel suiker door gaat, en die vervang ik wel;-)
    En ik vind dat ie in de herfst (vanwege de chocolade) ook heel goed kan, als alle “ridders” (onze kinderen) weer rond de tafel bijeen zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.