De lekkerste homemade hummus & pesto

De lekkerste homemade hummus & pesto

Zelf ‘even’ pesto of hummus maken, is voor mij inmiddels redelijk standaard. Het is altijd lekker om een potje in de koelkast te hebben staan om daarmee je maaltijden meer smaak te kunnen geven. Omdat ik me realiseer dat het voor jou wellicht niet zo standaard is om zelf zo’n heerlijk smeerseltje te maken, deel ik vandaag dit item. Ik hoop je hiermee te inspireren om zelf de lekkerste hummus & pesto te maken.  Op de foto: hummus met koriander & tomaat, hummus met kerrie & pompoen en een kommetje pesto.

Homemade hummus

Als basis gebruik ik graag kikkererwten, maar ook witte of cannellinibonen. Ik heb altijd een blikje voorgekookte bonen of kikkererwten op voorraad. Daarna begint het variëren met kruiden en andere smaakmakers.

De basisingrediënten (naast een blikje kikkererwten of bonen)

  • klein lepeltje pindakaas of een eetlepel tahini
  • flinke eetlepel yoghurt
  • sap van een halve of hele citroen
  • scheutje olijfolie
  • zout & peper
  • evt. een teentje knoflook
  • evt. een mespunt sambal of verse rode peper (heel fijn gesneden)

Doe de ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een smeuïge massa is ontstaan. Breng op smaak met zout, peper en sambal. Maak, indien nodig, smeuïger met een extra scheut olijfolie of een lepel yoghurt.

Variaties voor hummus

Voeg wat zongedroogde tomaatjes, geroosterde paprika of tomaat toe. En vergeet de verse kruiden niet; denk aan peterselie, basilicum of koriander. Voor een kleine ‘bite’ voeg je wat fijngehakte walnoten of geroosterd sesamzaad toe. Gedroogde kruiden zoals kerrie, paprika en gemalen venkelzaad zijn ook erg lekker. Vervang het citroensap door limoen- of sinaasappelsap. Naast de basis van bonen of kikkererwten kun je de hummus ook met bietjes, wortel of pompoen maken.

Tip: kies een thema en hou het eenvoudig. 

En dan homemade pesto

Ook zo’n heerlijk mengseltje om zelf te maken! Pesto heeft meestal verse basilicum, pijnboompitjes en Parmezaanse kaas als basis. Toch zijn er tig meer mogelijkheden. Leuk om uit te proberen.

Met deze ingrediënten maak ik pesto

  • bos verse basilicum
  • hand gemengde noten (ongezouten)
  • 2 plakjes oude kaas
  • ca. 3 kerstomaatjes
  • flinke scheut olijfolie
  • mespunt sambal
  • zout & peper

Doe de ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en blend tot een mooie egale, maar nog grove pesto is ontstaan. Voeg eventueel wat extra olie of een scheutje water toe om het geheel iets losser te maken.

Variaties op pesto

Hoewel mijn pesto al een variatie is op het klassieke basisrecept, zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Denk, net als bij de hummus, aan zongedroogde tomaatjes of geroosterde paprika. Een pesto met ongezouten pistachenootjes lijkt me ook echt heerlijk. Dat ga ik binnenkort zeker uitproberen!

Wat zijn jouw favoriete hummus- en pesto-recepten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *