IMG_3178 

Als iets me een behaaglijk en fijn gevoel geeft dan is het wel een zelfgemaakte curry. Regen tegen de ramen, een fijne serie op tv, in een hoekje op de bank, dekentje, Thomas op schoot en dan zo’n fijne kom met warm en kruidig eten! I love it :)

Een goede curry maken heb ik geleerd van Jamie Oliver. In zijn kookboeken heb ik recepten gevonden die ‘from scratch’ helemaal zelfgemaakt zijn, maar ook recepten met een kruidenmengsel uit een potje als basis. En als Jamie een potje gebruikt dan mag ik dat ook! Maar dan wel van een bepaald merk: ik vind de kruidenpasta’s van Pataks het beste. Deze zijn lekker pittig en er zijn veel varianten. Mijn voorkeur gaat uit naar Rogan Josh of Jalfrezi.

Ik geef hieronder het recept voor de zelfgemaakte variant. Maar probeer de genoemde kruidenmengsels beslist een keer uit! De kruidenmengsels kun je mengen met kokosmelk, maar voeg er dan ook nog wat extra’s van onderstaand lijstje aan toe.

Ingrediënten voor de currysaus:

  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 grote teen knoflook, gepeld
  • 1 banaan (maakt de curry romiger, de bananensmaak proef je niet terug)
  • 2 tomaten
  • stukje verse gember, circa 2 cm, geschild
  • het sap van 1 citroen
  • het sap van 1 limoen
  • een bosje verse peterselie
  • een halve verse rode peper (of 1 thl sambal)
  • 2 thl honing of gembersiroop
  • 1 el garam masala

Doe deze ingrediënten in een mengbeker en pureer met de staafmixer tot een gladde pasta. Je kunt de pasta natuurlijk scherper maken door er meer rode peper, knoflook of garam masala aan toe te voegen.

En dan de overige ingrediënten:

Hiervoor geldt: van alles is mogelijk! Ik gebruik meestal:

  • 1 gesnipperde ui
  • 1 in stukjes gesneden paprika
  • circa 250 gr sperziebonen
  • circa 250 gr wortelen/pompoen, in stukjes
  • circa 250 gr bloemkool, in stukjes
  • 500 gr kipfilet, in stukjes

Ik hou erg van curry’s met kikkererwten, maar bij rijst, bulgur of linzen is het ook erg lekker. De kip is natuurlijk ook prima weg te laten, voor een vega variant.

Dan aan de slag:

Ik gebruik een grote gietijzeren hapjespan waar een deksel bij hoort. Een grote koekenpan (of wok) met deksel is natuurlijk ook prima. Kies je voor rijst bij dit gerecht, kook deze dan alvast in een aparte pan terwijl je verder gaat met de rest.

Bak de kip in een grote pan in wat olijfolie, tot deze een lichtbruin korstje heeft. Voeg dan alle groenten toe en laat dit circa 5 minuten op middelhoog vuur bakken. Voeg dan de currysaus toe en doe de deksel op de pan. Laat dit op een klein pitje, op laag vuur 30 a 45 minuten pruttelen tot de groenten zacht zijn. Tussendoor natuurlijk regelmatig doorroeren! Voeg de laatste 5 a 10 minuten de kikkererwten/linzen/rijst toe.

Een wat snellere variant: kook de sperziebonen, wortelen en bloemkool in een aparte pan beetgaar en voeg dan toe aan de kip, samen met de currysaus, om het geheel verder door te laten garen. Voordeel: je gerecht is aanzienlijk sneller klaar, maar nadeel: de currysaus is met z’n lekkere smaak minder in de groenten getrokken.

Serveer met wat fijngesneden peterselie, lepeltje yoghurt en een kneepje citroensap en dan knus op de bank kuipen om ervan genieten!

Bereidingstijd: 60 min

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.