Chocoladetaart met te gekke rode bietjesIMG_7548

Chocoladetaart met te gekke rode bietjes. Ik zag het al een paar keer voorbij komen: recepten voor zoet gebak met rode bietjes (of pastinaak!). En toen dacht ik: tja, worteltaart is heel erg lekker en smaakt ook niet persé naar wortel. Het zoete van de rode bietjes kon ik in m’n hoofd wel combineren met chocolade. Aangezien vriendlief niet zo van het experimentele is, heb ik nog even gewacht met het maken van deze taart. En nu met mijn eigen verjaardag, waarvoor ik lekker zelf kon bedenken wat voor taart ik ging maken, kwamen de te gekke rode bietjes en chocolade weer naar boven. Aan de hand van een recept uit Delicious. kwam ik op deze versie. De rode bietjes die ik gebruikte als garnering, heb ik gaar gekookt in siroop. Ik kwam echter helaas een beetje in tijdnood en kon de siroop niet compleet af laten koelen voor het serveren. Als je hier wel gewoon de tijd voor neemt, ziet de siroop er op de slagroom strakker uit, dan nu te zien is op de foto.

De chocoladetaart met te gekke rode bietjes is redelijk machtig, dus perfect voor veel personen (circa 10). Dit heb je nodig:

  • 3 eieren
  • 3 el stroop
  • 3 el honing
  • 150 gr suiker
  • 100 gr bloem / speltmeel
  • 50 gr amandelmeel (of gemalen amandelen)
  • 3 thl bakpoeder
  • 25 gr cacao
  • 250 gr pure chocolade (ik gebruikte 80 % choco)
  • 250 gr rauwe bietjes
  • 100 ml sterke espresso
  • 2 el olie

Garnering:

  • slagroom
  • 250 gr suiker
  • 250 ml water
  • 1 vanillestokje, opengesneden
  • 3 kleine, rauwe bietjes, geschild en in dunne plakjes

Ter voorbereiding:

  • Schil en rasp de bietjes die later door het beslag gaan. Doe in een zeef zodat het vocht eruit kan lopen.
  • Schil de bietjes die je gebruikt voor de garnering en snijd ze in heel dunne plakjes
  • Maak de espresso zodat deze af kan koelen
  • Zeef de bloem en cacao
  • Maal de amandelen als je geen kant en klaar amandelmeel gebruikt

Chocoladetaart met te gekke rode bietjes bereiden:

Verwarm dan de oven voor op 160 C. Bekleed een normale springvorm (24 cm) met bakpapier en vet de randen in. Mix de eieren samen met de stroop, honing en suiker in een beslagkom tot een romige massa. Voeg beetje bij beetje de bloem, cacao, het amandelmeel en bakpoeder toe en mix het geheel door. Smelt de chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Laat iets afkoelen. Voeg dan de espresso, rode bietjes, olie en de gesmolten chocolade rustig aan het cakebeslag toe en vouw door elkaar. Doe dit met een spatel en niet met een garde, zo blijft het beslag luchtiger. Verdeel het beslag in de springvorm en bak in de oven in circa 1 uur en 15 minuten gaar. Steek een schoon en scherp mes in het midden om te controleren op gaarheid: als het mes er droog uitkomt, is de cake gaar. Schakel de oven uit en laat de taart in de oven (met geopende deur) afkoelen.

Nu de bietjes voor de garnering: doe de schijfjes in een steelpannetje samen met de suiker, water en het vanillestokje. Breng aan de kook en laat rustig doorkoken tot de bietjes gaar zijn en een mooie siroop is ontstaan. Eventueel kun je de siroop extra binden met wat maizena. Laat dit goed afkoelen. Klop intussen de slagroom en verdeel over de inmiddels afgekoelde chocoladetaart. Schep hierop wat bietenschijfjes en besprenkel met wat siroop. En klaar is je te gekke taart!

Bereidingstijd: circa 2 uur

 

2 thoughts on “Chocoladetaart met te gekke rode bietjes

  1. Grappig! Gisteren zei een collega naar aanleiding van een recept in een boek: gatver, rode bietjes in chocoladetaart? Toen zei ik: lijkt me juist lekker, bietjes zijn zoet, en je proeft wortel toch ook niet in carrotcake…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.