Carrot Cake meets Groninger Koek

Zoals jullie vorige week vast wel voorbij hebben zien komen, ben ik afgelopen vrijdag te gast geweest in de radio-uitzending van RTV Noord. Wat een eer en wat een leuke ervaring! Ik mocht aanschuiven in het ochtendprogramma ‘De Centrale’ en heb verteld over LaSanne en over mijn bijdrage aan De Foodhallen van het Noorden. Daarnaast heb ik speciaal voor deze uitzending een heerlijke koek gemaakt: Carrot Cake meets Groninger Koek. Het recept van de carrot cake kennen jullie natuurlijk al, check anders hier nog even het recept. En deze keer heb ik er een echte Groningse touch aan gegeven. Dus tijd voor het recept!

Dit zijn de ingrediënten:

  • 100 ml zonnebloemolie
  • 100 gr suiker + 1 el extra
  • 3 eieren
  • 125 gr bloem (of gebruik een deel roggemeel)
  • 2 thl bakpoeder
  • 3 stevige wortels
  • 1 hand walnoten
  • 1 hand hazelnoten
  • ca. 3 cm verse gemberwortel
  • 1 thl Nootmuskaat, geraspt
  • 1 thl gemalen kruidnagel
  • 1 thl gemalen Kaneel

Verwarm de oven voor op 170 C. Vet een medium bakblik in met boter.

Maak de wortels schoon en rasp ze fijn. Hak de walnoten en hazelnoten grof en zet apart. Mix in een ruime kom de olie en suiker tot een romig geheel. Voeg de eieren er stuk voor stuk aan toe en mix goed door. Voeg dan de bloem, bakpoeder en kruiden toe en meng door elkaar. Voeg dan ook de geraspte wortel en noten toe. De gember snijd je in kleine blokjes, bak je vervolgens kort aan in een steelpannetje en voeg er dan een eetlepel suiker aan toe. Laat de suiker licht karameliseren en laat de stukjes gember op een stukje bakpapier goed afkoelen. Mocht het aan elkaar geplakt zijn, snijd er dan met een mes weer kruimels of stukjes van. Doordat je de gember op deze manier karameliseert, is de scherpe gembersmaak minder sterk te proeven in de koek als deze klaar is. Ik hou van gember en vind wat grotere stukken dus erg lekker en voeg graag wat extra toe. Maar de gember klein snijden zodat de smaak minder dominant is, kan natuurlijk ook. Net wat je zelf lekker vindt :)

Voeg de stukjes gember ook aan het beslag toe en schep het geheel door elkaar. De hoeveelheid kruiden doe ik altijd op gevoel: ik proef gewoon even en bepaal of ik nog meer kruiden toe wil voegen. De smaak wordt iets sterker door het bakken van de koek, hou hier dus rekening mee. Maar het is ook een kwestie van uitproberen. Met de hoeveelheden zoals aangegeven in dit recept, is de smaak niet heel uitgesproken. Voeg ook vooral meer noten of andere vulling zoals rozijnen of kleine stukjes sinaasappel toe. Geef er je eigen twist aan.

Als je tevreden bent over het beslag, giet je dit in het bakblik. Bak de koek in ca. 45 á 50 minuten goudbruin en gaar. Prik met een scherp mesje of stukje in het midden: komt deze er droog uit? Dan is de koek klaar. Laat de koek afkoelen en snijd ‘m dan aan.

Eetsmakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.