Cake met pruimen & witte chocoladesaus
cake met pruimen & witte chocoladesaus

Vandaag deze cake met pruimen & witte chocoladesaus. Het is namelijk weer pruimentijd! Tijd voor gebak en heel veel pruimen dus. En chocola. Ja, chocola kan altijd.  Ik ben niet zo’n held met het maken van goede luchtige cake, maar voor deze versie doe ik graag extra mijn best. Mocht ‘ie dan toch iets minder goed lukken, dan heb ik altijd nog – inderdaad – die chocola. Lovely! Ik heb er deze keer een kleine plaatcake van gemaakt, maar in een gewoon cakeblik kan het ook uitstekend.

Het recept voor deze cake met pruimen & witte chocoladesaus:

  • Dit heb je nodig voor het cakebeslag: 200 gr bloem, 2 thl bakpoeder, 150 gr suiker, 200 gr boter en 4 eieren
  • Voor de vulling: 200 gr naturel roomkaas, 1 zakje vanillesuiker, 50 gr suiker, 1 ei en ca 350 gr rijpe pruimen
  • Voor de chocoladesaus: 100 ml melk, 150 ml slagroom, 2 eierdooiers, 50 gr suiker, 1 el maizena en 100 gr witte chocolade.

Verwarm de oven voor op 180 C. Vet het bakblik in. Zeef de bloem en het bakpoeder één of twee keer. Doe de boter in een mengkom en mix met een handmixer zeker 5 minuten goed door, tot het bijna wit geworden en in hoeveelheid toegenomen is. Voeg nu de suiker toe en mix kort door elkaar. Klop de eieren eerst in een aparte kom, goed los en voeg dan beetje bij beetje door het botermengsel. Mix niet te lang, zo zorg je ervoor dat het beslag mooi luchtig blijft. Schep dan beetje bij beetje de bloem erdoor, spatel rustig door elkaar. Hiervoor hoef je dus niet de mixer te gebruiken. Wederom zorg je er dan voor dat de luchtigheid erin blijft. Wil je meer tips voor het maken van een perfecte cake? Check dit recept dan nog even. 

Doe in een schone beslagkom de roomkaas, het ei, de suiker en vanillesuiker en mix tot een romig mengsel. Maak de pruimen schoon en snijd in stukjes.

Doe de helft van het cakebeslag in het cakeblik, verdeel er de helft van het roomkaasmengsel over en de helft van de pruimen. Verdeel er dan het resterende cakebeslag over, gevolgd door de pruimen en het roomkaasmengsel. Ga er een keer met de vork doorheen om het wat te vermengen. Dan kan de cake de oven in. Bak ‘m in 45-50 minute gaar en lichtbruin.

Ondertussen maak je de chocoladesaus. Doe hiervoor de melk en slagroom in een steelpan en breng aan de kook. Klop in een kom de eierdooiers romig, samen met de suiker en maizena. Zodra de melk gekookt heeft, draai je het vuur laag en voeg je het ei-maizena-mengsel toe. Roer goed door en breng weer langzaam aan de kook. Het wordt nu echt een custardmengsel. Haal dan de pan van het vuur. Breek de chocolade in stukjes. Eén stukje eet je gewoon lekker op (natuurlijk) en de rest voeg je aan de nog warme custard toe. Roer door elkaar tot de chocolade is gesmolten. Saus van je vingers likken en ‘per ongeluk’ morsen (zodat je weer kunt snoepen): uiteraard geen probleem.

Als de cake klaar is, laat je deze afkoelen, snijd je er leuke stukjes van en giet je er een lekkere schep saus over. En dan: jummmmm!!

Bereidingstijd: 1,5 uur (lijkt lang, valt echt reuze mee).

Variatietip: ook lekker met stukjes verse perzik, pitloze druiven, dikke frambozen of bramen. Of een combinatie hiervan. Probeer het gewoon uit zou ik zeggen. Ik ga ‘m de volgende keer met rabarber maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.