Brood bakken – tips & trics

Brood bakken is een kunst op zich. In dit artikel geef ik je tips bij het gebruik van de broodbakmachine, maar ook de werkwijze van brood(deeg) maken zonder machine, met de handjes dus. De punten die ik noem bij gebruik van de broodbakmachine, kunnen ook gelden voor het brood maken zonder machine. Lees ook deze punten door wanneer je de machine niet gebruikt.

Elke bloem- en meelsoort heeft zijn eigen kenmerken. De verschillende graansoorten hebben een ander punt waarop ze elastisch worden tijdens het kneden, geven een andere ‘massa’ en hebben meer of minder gist nodig om tot een luchtig brood te komen. Gedroogde of verse gist en zuurdesem hebben een verschillende uitwerking. Maar ook tocht, vocht en warmte hebben invloed op de ingrediënten en werking daarvan. Een brood wordt dus nooit twee keer precies hetzelfde. Het is een kwestie van uitproberen en ervaring opdoen.

Brood(deeg) maken met behulp van de broodbakmachine:

Het komt er in het kort op neer: ingrediënten in het blik doen, menu kiezen, apparaat aanzetten en tadaa: even later heb je een brood(deeg). Een brood bakken neemt circa 3 á 3,5u in beslag, alleen een deeg circa 1,5u. Wel is het handig om met volgende punten rekening te houden:

 • Kijk in de gebruiksaanwijzing van de broodbakmachine hoeveel deeg het apparaat maximaal kan hebben en pas je recept hier op aan.
 • Weeg de ingrediënten zorgvuldig af.
 • Als je een suikervrij brood wilt bakken moet je het zout ook weglaten. Brood zonder zout is echter redelijk smaakloos. Ik kies er daarom liever voor om de suiker door honing te vervangen en er wel zout aan toe te voegen.
 • Boter, melk en eieren maken het deeg wat voller van smaak. Maar een brood met slechts water en olijfolie, zonder eieren, smaakt ook erg goed en is iets verantwoorder.
 • Doe altijd eerst de natte ingrediënten in het bakblik en daar bovenop de droge ingrediënten. Met deze opbouw kan de machine een goede deegbal vormen.
 • Zorg ervoor dat het zout, de suiker en gist elkaar in eerste instantie niet raken: dus elk in een apart hoekje in het blik. Dit is vooral belangrijk wanneer je het brood bakt met een uitgestelde start. De ingrediënten liggen dan een aantal uren stil bij elkaar en je wilt niet dat de suiker en het zout de werking van het gist alvast beïnvloeden.
 • Houd bij gebruik van de uitgestelde start rekening met de houdbaarheid van de ingrediënten (melk en eieren).
 • Wil je kruiden, noten, rozijnen of andere vulling toevoegen: bedenk dan of je dit direct door het deeg mee wilt laten kneden of later toe wilt voegen (check ook het recept dat je volgt). Mijn broodbakmachine geeft na de eerste kneedronde een piepsignaal (dit is na ca. 20 min.) om aan te geven dat er vulling aan toegevoegd kan worden.

Brood maken zonder machine:

Zonder machine is het maken van brood tijdrovender maar zeker niet minder leuk. En als het deeg aan het rusten of rijzen is, heb jij weer tijd voor andere dingen.

 • De stappen hieronder geven een goede ‘basis’ werkvolgorde maar het kan natuurlijk heel goed zijn dat jouw recept een andere werkwijze heeft.
 • Neem een grote wijde schaal om het deeg in te kneden of werk op een schoon aanrechtblad.
 • Wanneer het deeg rust en rijst, moet je dit vooral zijn gang laten gaan. Dus niet stiekem onder de theedoek spieken ;)  

1. Maak een bergje van het meel en overige droge ingrediënten en maak in het midden een kuiltje. Doe hierin de natte ingrediënten. Het water (of de melk) echter niet in één keer: neem eerst de helft en voeg de rest later toe. Roer met je hand vanuit het midden en neem telkens wat meel mee. Zo kom je snel tot een samenhangend geheel.

2. Kneed minstens 5 minuten stevig door. Je merkt dat het deeg mooi elastisch wordt. Leg het deeg daarna in een kom, dek af met een schone theedoek en zet op een warme en tochtvrije plek in huis. Laat het deeg 30 minuten rijzen.

3. Nu kneed je het deeg voor de tweede keer. Niet zo stevig als bij de eerste ronde,  circa 30 seconden is voldoende. Je kunt nu eventueel ook kruiden, zaden of pitten toevoegen. Breng het deeg in de juiste vorm, maak er bijvoorbeeld een mooie bol of vlecht van.

4. Dek het deeg weer met de theedoek af en laat het nogmaals een half uur rijzen. Het deeg zal zich dan in hoeveelheid verdubbelen. De lucht die er nu in komt zorgt voor de luchtigheid in het brood tijdens het bakken. Verwarm ondertussen de oven voor (zie recept voor de gewenste temperatuur).

5. Bak het brood volgens de instructies van je recept.

6. Testen of het brood gaar is doe je door op de onderkant te kloppen. Klinkt dit hol, dan is het brood gaar. Als je een platbrood hebt op een bakplaat (bijvoorbeeld focaccia), kun je ook op de onderkant van de bakplaat kloppen).

7. Laat het brood op een rooster rustig afkoelen en snijd daarna pas aan.

2 thoughts on “Brood bakken – tips & trics

 1. Heel interessant! Persoonlijk heb ik nooit brood zelf gebakken, maar ik geloof dat de tijd ervoor wel komt :) En nu realiseer ik me dat ik bijna niets over brood bakken weet! Bijvoorbeeld wist ik niet dat het zout, de suiker en gist elkaar in eerste instantie moeten niet raken! Ik heb veel brood voor de receptie voor mijn verjaardag nodig en nu als ik geen expert in dit gebied ben bestel ik dat liever online :)

 2. Ik heb thuis ook geen broodmachine, dus goed om te weten dat het ook zonder kan! Ook ga ik letten op de rijstijd en dat het deeg zich verdubbeld in grootte. De vorige keer is mij dit niet goed gelukt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.