DSCN6573 DSCN6570

Dit recept is gebaseerd op een recept uit Delicious. Magazine. Ik heb de verhouding van de ingrediënten, met name de hoeveelheid suiker, aangepast met als resultaat een heerlijk frisse taart! Dit recept is erg geschikt om als plaatkoek te maken, maar in een ronde vorm kan het ook uitstekend.

Ingrediënten voor een taart waar je ca. 8 stukken uit kunt snijden:

voor de bodem:

  • 175 gr boter
  • 75 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 gr bloem
  • 40 gr maizena

voor de vulling:

  • 300 gr bramen en frambozen (of ander zomerfruit, vers of uit de vriezer)
  • circa 150 gr bramen- en of frambozenjam (of een andere – light –  rodevruchten-jam. Zo had ik nog een beetje aardbeienjam in de koelkast staan. Dit heb ik gemixt met bramenjam die m’n mams zelfgemaakt heeft)

voor de topping:

  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 gr suiker
  • 50 gr boter
  • scheutje melk
  • 150 gr amandelschaafsel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 C. Bekleed een rond of langwerpig bakblik (standaard formaat) met bakpapier en vet de randen in met boter.

Maak eerst de amandeltopping door de genoemde ingrediënten in een steelpannetje te doen. Zet op een laag vuurtje en laat de boter langzaam smelten, onder regelmatig doorroeren. Laat het daarna afkoelen.

Maak nu de bodem: de boter, suiker en vanillesuiker in een beslagkom en met een mixer romig kloppen. Dan de bloem en maizena er beetje bij beetje – gezeefd – doorheen mengen tot een mooi beslag ontstaat. Bekleed de bakvorm met dit deeg. De hoeveelheid deeg is genoeg om een middelgroot bakblik mee te bekleden (zonder opstaande randen), mocht je ervoor kiezen om een plaatkoek te maken. Ik heb nu de ronde taart-variant gemaakt en had dus genoeg deeg om ook de rand van de bakvorm te bekleden. Bak de bodem in 15 á 20 minuten tot deze licht gekleurd is.

Ondertussen kun je verder met de vulling: doe het fruit en de jam in een pan en breng rustig aan de kook. Laat het geheel wat inkoken tot een mooie gelei is ontstaan. Je kunt ervoor kiezen om de vruchten kapot te roeren, maar wat stukjes fruit zijn ook wel lekker.

Wanneer de deegbodem klaar is, verdeel je het fruitmengsel erover en daarna de amandeltopping. De taart gaat nu nog even terug in de oven. 20 á 30 minuten totdat de amandeltopping mooi bruin en krokant is.

Na even laten afkoelen kan het smikkelen beginnen!

Bereidingstijd: 60 min

Ps. Op de foto’s bovenaan is te zien dat ik niet alleen bramen en frambozen heb gebruikt, maar ook rode bessen. Dit voegt een klein zuurtje aan de smaak toe. Heb je nog ander rood fruit zoals aardbeien? Mix it up!

Bijgewerkt op 04-10-2015: Het is echt het lekkerste als de amandeltopping lekker krokant is. Wil je de taart niet langer in de oven laten staan omdat de bodem bijvoorbeeld al goed gaar is, gebruik dan de grillstand om dat mooie bruine tintje op de amandelen te krijgen. Wel goed opletten: de grill kan nog wel eens (te) enthousiast zijn ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.